Bakan Eroğlu Deprem eti gümüş aş'ye ait siyanür havuzlarını etkilemedi

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanür havuzlarının Simav'da meydana gelen depremden etkilenmediğini bildirdi. Bakan Eroğlu, tesisin sürekli denetim altında olduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu Deprem eti gümüş aş'ye ait siyanür havuzlarını etkilemedi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Eti Gümüş AŞ’ye ait siyanür havuzlarının Simav’da meydana gelen depremden etkilenmediğini bildirdi. Bakan Eroğlu, tesisin sürekli denetim altında olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Eroğlu, Simav’da dün gece meydana gelen deprem nedeniyle siyanür havuzlarında bir hasar meydana gelmediğini aktardı.

Burada 24 saat nöbetçilerin olduğunu dile getiren Eroğlu, “Tesis sürekli denetim altında. Valimiz de aynı şeyi söyledi. Bize gelen raporlara göre barajın setleri depremden etkilenmiş değil. Aynen yerli yerinde duruyor. Tedbirlerimiz devam ediyor. Numuneler alınıyor. Resmen akredite olmuş laboratuvarda yapılan testlerin standartlarında olduğu görülüyor.” dedi.

Eti Gümüş AŞ’ye ait siyanür atık havuzuyla ilgili problemle ilgili daha önce sorun olmadığını defalarca söylediklerini hatırlatan Eroğlu, “Hadisenin çıktığı gün Kütahya Valimiz beni aradı ve dedi ki; ‘Ara havuzlardan birisinde, aradaki setlerden birinde yırtılma var. Tehlike olabilir.’ Gerek Devlet Su İşleri’nden (DSİ) gerekse Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan uzmanlar talep etti. Ben de durumun ehemmiyetine binaen yıldırım hızıyla bu uzmanları gönderdim. Gece saat 2’de ulaştılar. Tespitleri yaptılar. Alınacak tedbirleri belirlediler. Hemen gerekli önlemler alındı. İşletme durduruldu. Tedbirler alınmaya başlandı. Hatta yukarıda 4 numaralı havuzda problem olmadığı için aşağıdaki havuzlarda bir sızıntı olmaması için tedbiri ihtiyat yukarıya basıldı. Hatta yeni bir 5. bir havuz gereken tedbirler alınması talimatı verildi. Şu an fabrika çalışmıyor.” diye konuştu.

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak bizim üzüldüğümüz konu şu. Bazıları kendileri nereden, nasıl, kimin izniyle numune alındıkları bilinmeden ki; rastgele numune alınmaz. Numune almanın esasları vardır. Alan kişi numuneyi nereden almıştır. Numuneyi alan kişinin imzasının olması gerekir. Bu çevre mühendisliğidir. Ancak bazıları oradan bir numune almış. İki tane toprak numunesi, 5 su numunesi bir laboratuvara gönderilmiş. Bir kere numunelerin tutanağı yok. Numunelerde tutanak alanların imzası gerekiyor. Bunu yapan insanların bu işi bilmesi gerekir. Nereden alındıkları belli değil. Şu numunelerinin pet şişeye konulduğu görülmüş. Mühürsüz. Isı koruma şartlarında ulaştırılmamış. Numunelerin ulaştırılması bile önemli. Numuneleri bir vatandaşın bir şahsın laboratuara ulaştırdığı anlaşılmış. Biz ilgili odaya dedik ki; Bu numuneleri nereden, nasıl aldın? Bu raporları gönder dedik. Ancak numuneyi alan oda, düne kadar bize raporları göndermedi.”

Bunları anlamakta zorlandığını belirten Eroğlu, “Bir şey varsa, devlet zaten orada. Bizim aldığımız numuneler de var. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir heyet geldi. Ben de bu konuyu bilen bir kişiyim. İki defa gittim. Orada toplantılar yaptık. Alınacak tedbirleri bire bir tespit ettik ve bu tedbirleri aldık. Hatta tedbirleri fazlasıyla aldık. Yedek havuzun devreye alınması, setteler ve hatta yağmur suyunun havuzlara girmemesi için bütün tedbiri aldık. Ama o kadar uçuk bir takım fikirler ortaya konuyor ki; ben de hayret ediyorum. Biz aynen teknik üniversitenin raporuna ve benim kendi yaptığım tespitlere göre şunu söylüyoruz. Bir gram dahi bir atık dışarıya sızmış değil.” dedi.

Depremin başta Simav olmak üzere Şaphane, Pazarcık gibi bazı ilçelerde hasar meydana getirdiğini belirten Eroğlu, tabii hasarların önemli olmadığını, ancak 2 tane can kaybının söz konusu olduğunu söyledi.

Hayatını kaybedenlerden birisinin Simav ilçesinden Hüseyin Oran (18) olduğunu aktaran Eroğlu, diğer hayatını kaybeden kişinin de kalp hastası Halil Duman olduğunu bildirdi. Eroğlu, Duman’ın heyecandan kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini söyledi.

Şu anda bir tane de ağır yaralının olduğunu belirten Eroğlu, bu ağır yaralının Uşak Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini bildirdi. Kayıt altına alınan 89 yaralının olduğunu dile getiren Eroğlu, bunlardan hastane yatanın olmadığını, hafif yaralı olan bu kişilerin tedavileri yapıldıktan sonra taburcu edildiklerini söyledi.

Simav, Pazarcık ve Şaphane‘yi dolaşarak hem bilgi hem de vatandaşların taleplerini aldığını dile getiren Eroğlu, “Orada bilhassa çocuklar depremden korktuğu için vatandaşlar Sağlık Bakanlığı’ndan psikolog talep etti. Sağlık Bakanımızı aradım. Kendisi de oraya hemen psikolog gönderecek. Şu anda orada bütün ekipler başta Valimiz olmak üzere kaymakamlar, İl Jandarma Alay Komutanımızdan, Belediye Başkanımıza, milletvekillerimize kadar hepsi gece oradaydı. Hadise olur olmaz oraya gitmişlerdi. Ayrıca Sayın Başbakanımızla telefon görüşmemizde kendisi TOKİ’ye talimat verdi. TOKİ orada sağlam olan yerlere derhal sağlam binalar kurulması için çalışmalara başlayacak. Ben hakikaten çok geçmiş olsun diyorum. İnşallah Cenabı Allan daha başka kaza, bela musibet, deprem ve diğer afetleri de göstermesin diye özellikle dua ediyoruz.” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, basın toplantısının ardından Bayat ilçesinde tamamlanan tesislerin toplu açılışını yaptı.