İstanbul'da hangi binaya tırmanacağı merak konusu

Örümcek Adam lakabıyla tanınan ünlü Fransız tırmanışçı İstanbul'a geldi.

İstanbul'da hangi binaya tırmanacağı merak konusu
Örümcek Adam lakabıyla tanınan ünlü Fransız tırmanışçı Alain Robert dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’nin ardından bugün 261 metre yükseklik ile Avrupa’nın en yüksek binası olan Sapphire’e tırmanacak. 1994 yılında 100 bini aşkın izleyici önünde Abu Dhabi’deki National Bank’a yaptığı tırmanışla büyük bir başarı yakalayan Robert, bugüne kadar aralarında Empire States, Eyfel Kulesi gibi binaların da yer aldığı yüzü aşkın gökdelene tırmandı. Hiçbir güvenlik ağı ya da özel efekt kullanmadan yaptığı tırmanışlarla dikkat çeken örümcek adam, Mart ayında da 860 metre ile dünyanın en yüksek binası olan Dubai’deki Burj Khalifa’ya tırmanmıştı. Sapphire’in açılış etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek tırmanış öncesi basın mensuplarıyla biraraya gelen Robert, henüz 10 yaşında bir çocuk olduğu 1975 yılında anahtarlarını unuttuğu için 7’inci kattaki evlerine tırmanarak kariyerine başladığını belirtti.

1,5 saatte tırmanacak

Robert, “Sapphire kaygan zemini ve sıra dışı yapısıyla tırmanması çok zor bir bina. Tırmanışı öğlen, güneşin en tepede olduğu saatlerde gerçekleştireceğim. Sıcak zemin, insan vücudunu daha da kayganlaştırarak ekstra zorluk yaratıyor. Tırmanıştan bir gün önce makarna ve pilav yiyorum. Çok su içiyorum ve asla alkol almıyorum” dedi. Örümcek adam, tırmanışını yaklaşık 1,5 saatte tamamlayacak.

Her ülkede yasak Türkiye’de serbest

Bu izinsiz tırmanışlarından çok zevk aldığını dile getiren Robert, sözlerini şöyle sürdürdü, “Toplumlar giderek daha katı hale geliyor. İnsanların eskiden sahip olduğu bir özgürlük duygusu vardı. Bu tırmanışlarla insanlara, ‘Eskiden böyle özgürdük, giderek bu özgürlüğü kaybediyoruz’ demek istiyorum. Şimdi özgürlüklerin kısıtlanması nedeniyle daha çok sıkıntı yaşıyorum. Bu yüzden, tırnak içinde söylüyorum, bir ‘suçlu’yu davet etmek, Türkiye’nin çok açık fikirli olduğunun kanıtı.” Robert, ilk tırmanışını 1975 yılında 10 yaşındayken, anahtarlarını unuttuğu için 7. katta bulunan evlerine tırmanarak gerçekleştirdiğini söyledi. Alain Robert, başlangıçta kendisi için tırmandığını ancak bunun medya üzerinde bir etkisi olduğunu gördükten sonra, insanların dikkati için bunu kullanmaya karar verdiğini, AIDS’le mücadele, açlıkla mücadele gibi konulara dikkati çekmeye çalıştığını ifade etti. Robert, tırmanışlarından bir gün önce makarna ve pilav yemeye, çok su içmeye başladığını ve alkol almadığını kaydetti.