Davutoğlu‘na Destek İsteyen Chp‘li Aday: Nezaketen Söyledim

CHP‘nin Konya adayı Durmuş Ali Karamut, Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya 1.

CHP‘nin Konya adayı Durmuş Ali Karamut, Dışişleri Bakanı ve AK Parti Konya 1. sıra milletvekili adayı Ahmet Davutoğlu‘nun desteklenmesini isteyen konuşmasını, ‘Hemşerilik atmosferinde yapılmış nezaket konuşması‘ olarak değerlendirdi. Aslında bu sözlerle hükümeti diplomatik bir dille uyardığını savunan Karamut, iki gün önceki konuşmasının aksine, "Davutoğlu‘nun dış politikası fiyaskodur." dedi.

    Karamut, sözlerinin medyada yer almasının ardından CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ile birlikte il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Karamut’un Çatören şenliğinde yaptığı konuşmanın görüntüleri dizüstü bilgisayar aracılığıyla basın mensuplarına izletildi.

    Durmuş Ali Karamut, Çatören köy şenliklerinde yaptığı konuşmanın sadece bir kısmı üzerinden medyada değerlendirme yapılarak kamuoyunun yanıltıldığını söyledi. Karamut, “Bu yanlış ve maksatlı sunuşu ve gerçek maksadımı izah etmek için iş bu basın toplantısını yapma gereği duydum.” dedi.

    Konuşmasının tamamı değerlendirildiğinde ortaya çıkan anlam ve sonuç hakkında bilgi veren Karamut sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Konuşmamın ilk bölümünde hemşehrim olan Sayın Davutoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı olmasından duyduğum kişisel memnuniyetim samimi ifadelerle dile getirilmiştir. Hemşehrilik atmosferi ve duygusu içinde konuşulmuştur. Konuşmamın sonuç ve değerlendirme kısmında ise Müslüman ülkelerdeki katliamlardan mezhep çatışmalarından söz edilerek benzeri faciaların Türkiye’de yaşanacağından duyulan endişeler dile getirilmiştir. Dinimizin bütünsellik içerdiğinden söz edilmiş, 19 Mayıslardaki milli birlik özlemi de ifade edilmiştir. Ayrıştırmak için değil birleştirmek için siyaset yapılması gerektiği ifade edilerek hükümet diplomatik bir dille eleştirilmiş, uyarılmıştır. Konuşmanın özü ve esası da bundan ibarettir.”

    Konuşmamın sadece bir bölümünün öne çıkarılarak bağlamından koparıldığını iddia eden Karamut, “Nezaketen ve hemşehrilik duygusuyla söylenen kısa bir bölümün maksadı dışında yorum ve haberlere konu yapılmasını hiçbir şekilde kabullenemiyorum. Tıpkı namaza yaklaşmayın ayetinin öncesi ve sonrası dikkate alınmadan yapılan yorumlar gibi benim konuşmamdan maksatlı ve yanlış sonuçlar çıkarılmıştır. Çağrım kesinlikle oy verilmesi anlamında değildir. Böyle bir şey söz konusu olamaz.” diye konuştu.

    Davutoğlu’nun ilk kez seçmenle karşı karşıya geldiğini belirten Karamut, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendisi ilk sıradan ve seçilebilir sıradan adaydır. Kendisinin seçmen tarafından uyarılması gereğini dile getirdim ve vurguladım. Bu sözler siyaseten desteği içermez. Böyle bir söylem siyasetin doğasına da aykırı olur. Meramım ve maksadım budur.”

    Davutoğlu’nun izlediği politikaları ‘fiyasko’ olarak nitelendiren Durmuş Ali Karamut, “Sıfır sorun diyerek Türkiye’yi çözümsüzlüğe ve yalnızlığa iten, hiçbir pratik sonuç elde edemeyenlerin dış politikada başarılı olduklarını kabul etmekte maalesef mümkün değildir. Bunu bütün ayrıntılarıyla söyledim. Konuşmamın bütünde de bu var. Konuşmamın bütününün de arkasındayım. Açılım, Habur ve Arap açılımlarının hepsi fiyasko.” iddiasında bulundu.

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da Dışişleri Bakanı Ahmet Davtuoğlu‘nun dış politikayla ilgilenmesine rağmen Konya‘nın sorunlarına yeterli ilgiyi göstermediğini öne sürdü.

    Akören ilçesine bağlı Çatören köyünde 15 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilen şenlikte konuşan CHP Konya 6. Sıra adayı Durmuş Ali Karamut, ‘‘Dış politikadaki gelişmeler çok önemli, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Dışişleri Bakanı da Konyalı. Kendisiyle iftihar ediyoruz, onur duyuyoruz. Bakan Davutoğlu, konuşmalarında normalleşme sürecinden, tarihten ve Konya‘nın başkent oluşundan bahsediyor. Ben de bu sözlerin hepsine katılıyorum. Konya‘da 1 milyon 350 bin seçmen var. Ben sizden rica ediyorum. Lütfen her biriniz bir mum olarak, Sayın Davutoğlu‘nun ateşini sürekli yanar halde tutun ki dış politikada Türkiye zaafa uğramasın.‘‘ demişti.