Koçer: 2023’E Kadar 50 Bin Yerli Patente Ulaşmayı Hedefliyoruz

Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer, 2023’e kadar 50 bin yerli patente ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Biz bunu yapabiliriz, bu potansiyelimiz var.” dedi.

Koçer: 2023’E Kadar 50 Bin Yerli Patente Ulaşmayı Hedefliyoruz
Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer, 2023’e kadar 50 bin yerli patente ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, “Biz bunu yapabiliriz, bu potansiyelimiz var.” dedi.

Türk Patent Enstitüsü, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ‘Patent Günleri’ programı düzenledi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa, AK Parti Bolu Milletvekili Fatih Metin, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Ahmet Koçer ile diğer davetliler katıldı.

Ahmet Koçer, Türk Patent Enstitüsü’nün her sene ödül töreni düzenlediğini belirterek, “En çok marka, tasarım gibi alanlarda başvuruda bulunanlara ödüller veriyoruz. Ayrıca, yerel bazda böyle bir etkinlik düzenliyoruz.” ifadelerini kullandı. Koçer, burada, öne çıkan firmaları ödüllendirmek, teşvik etmek, yenilerinin çıkmasında katkıda bulunmayı amaçladıklarını aktardı.

Koçer, Türkiye’de AR-GE ve inovasyona büyük kaynaklar aktarıldığına vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Türkiye, buralara aktarılan miktarı yüzde 2’ye çıkarmayı hedefliyor. Dünyada dakikada 2 tane patent başvurusu yapılıyor. Durulacak zaman değil, koşmamız gerekiyor.” Koçer, dünyayı taklit ve ucuz üretimle etkileyen Çin’in markaya önem verdiğini ifade ederek, Çin’in kendi buluşlarıyla dünyayı daha fazla etkileyeceğini aktardı.

Koçer, patent ve marka konularında, Türkiye’nin her yıl üzerine koyduğuna vurgu yaparak, “2009 yılında küresel kriz yaşandı. Dünyada düşerken Türkiye’de düşmedi. Bir altyapı oluşturduk. Geçtiğimiz yıl yüzde 26 arttı. Nisan ayı verilerine göre yüzde 50’lik bir artış var. Bu gelişmeler ülke adına sevindirici bir gelişme. Geçtiğimiz yıl yüzde 25 artışla 500 sayısına ulaştık. Önümüzdeki yıl bin sayısına ulaşacağız.” diye konuştu. Koçer, geçen yıl 85 bin başvurunun yapıldığını, bu sayının bu sene 100 binin üzerine çıkacağını dile getirdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun da patentlerin ekonomik açıdan teşvik sağladığını söyledi. Prof. Dr. Coşkun, üniversitelerin yeterli patent üretemediğine dikkat çekerek, “Üniversiteler, üretilen bilginin patente dönüştürülmesi açısından şirketler kadar başarılı değildir.” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kemal Sert ise marka olabilmek için hedefleri doğru olarak belirlemek gerektiğini söyledi. Sert, bilgiyi ve teknolojiyi kullanarak her zaman yeniliği aramanın önemine değindi. Sert, Bolu olarak son 16 yılda 54 patent faydalı model başvurusunda bulunulduğu bilgisini verdi. Sert, “Bolu’nun markalaşma başarısı ve yenilik modelinde önde gelen illerden biri olacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da markanın önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Artık markasız ayakkabı bile giyen kalmadı.” diye konuştu. Vali Yardımcısı Zeki Karaca ise globalleşen bir ortamda bir adım öne çıkabilmek için markanın çok önemli olduğunu kaydetti.

Programda, Bolu’dan, Türk Patent Enstitüsü’ne patent, marka ve tasarımla ilgili en fazla başvuru yapan firmalara ödül verildi.