Engelsiz Kent Engelsiz Turizm Sempozyumu Başladı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, engellilerle ilgili uygulamaların hayata geçirilebilmesi için zihinsel gelişimin sağlanması gerektiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu desteğiyle düzenlenen Engelsiz Kent Engelsiz Turizm Sempozyumu, Antalya‘nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde başladı. Toplantıda konuşan AKPM Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, engellilerin de birinci sınıf vatandaş olduğuna dikkati çekti.

Doğrudan engellilerle ilgili dolaylı konvansiyonlarda ulusal hükümetlere ve yerel yönetimlere engellilerle ilgili çağrılarda bulunduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, AKPM‘nin bu konuda aldığı çok sayıda karar ve tavsiye kararları bulunduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, özürlülerin devletin güvencesine ihtiyacı bulunduğunu belirterek, çıkarılan yasa ile ilave yönetmeliklerle bütün özürlülerin devletin güvencesinde bulunduğunu söyledi.

Özürlülerin, kendi kendine yetebilmesinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: " Özürlülerin topluma kazandırılması gerekiyor. Her şeyden önce iş sahibi olmaları gerekir. Devlet engellilerin istihdamı konusunda gereken tedbirleri alıyor. Engellilerin istihdamı için hükümet ciddi adımlar atıyor. Özel sektör de engelli bireylerin çalıştırması konusunda teşvik ediliyor. Engellilerin topluma kazandırılabilmesi için eğitimlerinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Sosyal devletin en önemli

görevlerinden biriside budur. Özürlülerin eğitimi ihmal edilmemeli. Devletin engelliler için yaptığı uygulamalar, yasalar önemli ama hâla özürlülerin sorunlarının çözüldüğünü ve tüm haklarının verildiğini söyleyemeyiz."

Engelliler noktasında çıkarılan yasaların uygulanması gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Bugün yasa diyor ki, belediyelerin özürlülerin hayatını kolaylaştırıcı önlemler alması gerekiyor. Çıkan yasada bu zorunludur. Uygulandığını söyleyebilir miyiz hayır söyleyemeyiz. O yüzden bu sempozyumların önemi var. Yani özürlülerin eğitimi diyoruz ya bu yasaların uygulanması için zihinsel değişimin sağlanması için eğitime ve sempozyuma hepimizin ihtiyacı var. Bunu bir kere anlamamız lazım, zihnimizin

değişmesi lazım, lüks olmadığını anlamamız lazım. Bunun belediyelere, yerel yönetimlere bir masraf olmadığını, en temel insan hakkının sağlanmasının temel görev olduğunu kafalara iyice yerleştirmemiz gerekiyor. İşte sıkıntı burada.‘‘

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi olarak her yıl belediyelere ödüller verdiğini ve bu ödüllerden birini Ankara Büyükşehir Belediyesi‘nin kazandığını anlatarak, ödülü belli kriterlere göre verdiklerini, kadına, çocuğa, engelliye ne tür yatırım yapıldığını, çevreye, şehrin güzelleşmesine katkılarının önemli olduğunu da söyledi.

Halklar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin de bir kriter olduğunu anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, sosyal politikalar en önemli kriterdir. En temel hakkı olan yaşam standartlarını yükseltirken bunun kentlere de katkısı olacağını hep birlikte çalışılırsa engelsiz kent engelsiz turizm konusunda adımlar atılabilir"

Türkiye Sakatlar Federasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi ise, dünyada yaklaşık 700 milyon engelli olduğunu hatırlatarak, bunların 9 milyonunun turistik geziler yaptığına dikkati çekti.

Türkiye‘de bu sayının yüzde 12‘sinin bulunduğunu hatırlatan Çelebi, "Ülkemizde engellilerin seyahatini kolaylaştıracak önemler yeterince alınmadığı için bu seyahat eden engelliler bizim ülkemizi tercih etmiyor. Türkiye‘nin de turizmden gereken payı alması gerekir. Özürlülük evrensel bir olgudur. Özel sektörde kazanmak istiyor. Alt yapı yetersizliğinden dolayı engelli turistler ülkemizi tercih etmiyor."

16-18 Mayıs tarihleri arasında belediyelerin temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve STK‘ların katılımıyla Antalya Maritim Pine Beach Hotel Belek‘de düzenlenen sempozyumun açılışına, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Yusuf Çelebi,

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Abid Mercan ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İHA