The Expendables 23 bin kişiyi yaktı

The Expendables filmini BitTorrent üzerinden yasadışı yollardan indiren binlerce kişiye (23,332) toplu biçimde dava açılacak.

The Expendables 23 bin kişiyi yaktı
Washington merkezli Copyright Group, dünya tarihinde teknohukuksal bir ilke imza atmak üzere. Wired sitesinin aktardığı habere göre firma, Slyvester Stallone'nin hem yönetmenliğini yaptığı hem de başrolünü oynadığı geçtiğimiz yıl vizyonlarda yayınlanan The Expendables filmini BitTorrent üzerinden yasadışı yollardan indiren binlerce kişiye (23,332) toplu biçimde dava açmaya hazırlanıyor. Şirket tarafından mahkemeden istenen dava açma talebinin kabul edilmesi ertesinde bu dava, bu kadar çok sayıda kişinin tek bir başlık altında yargılanacakları ilk dava olma sıfatını kazanmış durumda. Ki bundan evvel açılan benzeri davalara konu olan filmlerden farklı olarak yapımın p0rn0 içeriğe sahip olmaması da bir diğer önemli detay.

Firmanın başındaki isim olan Thomas Dunlap konuyla ilgili birincil ağızdan bir açıklama yapmış değil. Bununla beraber mahkemeye yaptığı son bilgilendirmede 23,332 farklı IP adresini tespit ettiklerini belirtiyor. Dava dilekçesinin teslim edildiği Şubat ayındaki ilk bilgilendirmesinde 6,500 IP adresi verilirken rakamın böylesi büyümüş olması da konunun üzerine ısrarla gittiklerini gösterir nitelikte.

Yukarıda da dediğimiz gibi açılacak olan bu dava, bu kadar çok sayıda davalı barındıran tarihin ilk tekil davası olma ünvanını taşıyor. Sonuç ne olacak acaba?