Kıbrıs‘ta İngiliz Üslerindeki Birlikler, Güney Kıbrıs‘ta Tatbikat Planlıyor

Kıbrıs‘ta bulunan ve egemen İngiliz Toprağı kabul edilen İngiliz Üsleri‘ndeki muhtelif kuvvetlere mensup askeri birlikler tatbikata hazırlanıyor.

Önümüzdeki günlerde Güney Kıbrıs‘ta son yıllarda gerçekleştirilen "en büyük" askeri tatbikat olması planlanan tatbikatın "Kıbrıs Aslanı" kod adını taşıdığı haber verildi. Güney Kıbrıs‘ta yayınlanan Rum gazetelerinden Alithia, "İngiliz Gücü‘nün Akdeniz‘de Gösterilmesi" başlığıyla yayımladığı haberinde, adada bugüne kadar uçaklar, kara kuvvetleri ve aralarında sadece kendi başına 15 adet helikopter taşıyan bir helikopter gemisinin de bulunduğu 7 deniz birliğinin katıldığı bu çapta bir tatbikat yapılmadığını

duyurdu.

"Kıbrıs Aslanı" adını taşıyan bu tatbikatın, kısa zaman önce meydana getirilmiş İngiliz acil müdahale biriminin tüm kuvvetleriyle yapacağı ilk tatbikat olacağını yazan gazete, tatbikat sırasında Güney Kıbrıs açıklarında gerçek mermilerle atışlar yapılacağını, hava savunma tatbikatı gerçekleştirileceğini, aynı zamanda İngiliz Kraliyet deniz piyadeleri tugayının amfibi faaliyetlerde bulunacağını belirtti. Gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, deniz piyadelerinin, çıkarma tatbikatlarını Ağrotur‘un batı

kıyısında, İngiliz Üsleri içerisindeki bölgede yapacaklarını ekledi. Tatbikatın ilk başta Sardunya Adası‘nda gerçekleştirilmesinin planlandığını, fakat son anda Kıbrıs‘ta yapılmasına karar verildiğini kaydeden gazete, Orta Doğu‘da tatbikatlar yapılmasının başından beridir İngilizlerin planlamalarında olduğuna dair ciddi belirtiler bulunduğunu yazdı.

Rum Dışişleri Bakanlığı‘nın, İngilizlerin yakın gelecekte Kıbrıs‘ta tatbikat yapma niyetleriyle ilgili kendilerini bilgilendirdiklerini teyit ettiğini ifade eden gazete, "Kuruluş Anlaşması bunu öngördüğünden" hükümetten izin alma gibi bir konunun gündeme gelmediğini sadece bilgilendirmede bulunulduğunu belirtti. Cebelitarık‘tan gelmekte olan birliğin, neredeyse bir aydır Güney Kıbrıs‘ta bulunan ve değişik türlerde amfibi tatbikatlar icra etmekte olan meslektaşlarına katılacaklarını yazan gazete, İngiliz

birlikleriyle birlikte Hollandalı deniz piyadelerinin de bulunduğunu ve birlikte talim yaptıklarını ifade etti.

İngiliz Kraliyet Filosu‘nun, Kıbrıs‘tan sonra Süveyş kanalı üzerinden "Arap Denizi"ne, oradan da Hindistan bölgesine geçeceğini belirten gazete, Nisan ayı başından bu yana komando birlikleri ile üç savaş gemisinin adada bulunduğunu haber verdi. Bunlara ikinci bir grup gemi daha ekleneceğini yazan gazete, bunlar arasında "HMS Ocean" helikopter gemisi ile 4 başka geminin daha bulunacağını kaydetti.

Simerini gazetesi ise, "Kıbrıs Aslanı: İngiliz Kraliyet Donanmasının Tatbikatları" başlıklı haberinde, deniz piyadeleri ile helikopterlerini taşıyan İngiliz Kraliyet Donanması‘na ait 7 savaş gemisi ile yardımcı geminin, bu hafta içerisinde, İngiliz Donaması‘na bağlı Acil Mukabele Kuvveti Görev Grubu‘nun (RFTG) sahip olduğu olanakların gösterilmesi amacıyla yapılacak bir dizi deniz tatbikatı çerçevesinde İngiliz Üsleri‘nin kontrolündeki suların dışına geleceklerini yazdı.

HMS Albion, HMS Sutherland ve RFA Cardiganm Bay gemilerinin, bir dizi amfibi tatbikatlar yapmak amacıyla geçtiğimiz ay Güney‘de bulunduklarını kaydeden gazete, "Kıbrıs Aslanı" tatbikatı için bunların ikinci grup bir gemiyle destekleneceklerini kaydetti. Gazete, ikinci grupta HMS Ocean, RFA Mounts Bay, RFA Wave Knight, ayrıca Fort Rosalie gemilerinin bulunacağını ekledi.

Kaynak: İHA