Chp'de Demirel Kuşatması Mı?

Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ı "Silivri'den CHP Genel Başkanlığı koltuğuna taşıma planı' partide yaşanacak depremin habercisi.

Chp'de Demirel Kuşatması Mı?
Yenişafak gazetesisnin haberine göre; CHP'de seçim sonrasındaki büyük hesaplaşmada Haberal'ın en büyük kozunun, Ergenekon sanıkları, Süheyl Batum ve Demirel'in partiye monte ettiği merkez sağ isimler olduğu belirtildi.

Başkent Üniversitesi eski Rektörü ve Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın seçimlerden sonra CHP Genel Başkanlığı koltuğuna oturacağı iddiaları partiyi karıştırdı. CHP, Haberal şoku ile sarsılırken, 12 Haziran genel seçimlerinin ardından partide büyük bir hesaplaşma yaşanacağı belirtiliyor. Son dakikada miletvekili adayı yapılması ile dikkati çeken Mehmet Haberal, milletvekili seçildiği takdirde halen tutuklu bulunduğu Silivri F Tipi Cezaevi'nden de kurtulma şansı bulacak. Haberal, tutukluluğunun uzun bir süresini sağlık gerekçesi ile hastanede yatarak geçirirken, milletvekili olarak TBMM'ye girme imkanını CHP sıralarından bulacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun listelerinden aday gösterdiği Ergenekoncu adaylar ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in önerisi ile monte ettiği iddia edilen merkez sağ kökenli adayların birlikte hareket etme tedirginliğini yaşıyor. Anadolu'dan oy alabilmek için listelerinde merkez sağdan gelen 14 isme yer veren Kılıçdaroğlu, bu isimlerin Ergenekon sanıkları ile birlikte hareket etmesi durumunda sıkıntıya girecek. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ı bir kaset ile alaşağı eden ve ardından hiç düşünmediği halde Kılıçdaroğlu'nu partiye genel başkan yapan irade şimdi TBMM'de küçük bir grup oluşturabilecek azınlığı Parlamento'ya sokma başarısını gösterecek.

B PLANI YEDEKTE TUTULUYOR

Ergenekon sanıkları İlhan Cihaner, Mustafa Balbay, Sinan Aygün gibi kilit isimlerin CHP'den miletvekili adayı gösterilmesi ile kendini yalnız hissetmeyecek olan Mehmet Haberal, Encümeni Daniş'in desteğini almış durumda. Encümeni Daniş Üyesi CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, Haberal'ın adaylığını ilk dile getirmesi ile birlikte güvenerek yola çıkabileceği isimler arasında yer alıyor. 12 Haziran genel seçimlerinden sonra Haberal'ın partiyi ele geçirememesi durumunda ise B planı hazırlığı içinde bulunduğu belirtildi.

Ergenekon sanığı Haberal ve Demirel destekli merkez sağ ekibinin, partinin hakimiyetini ele geçirememesi halinde ise önce TBMM'de bir grup kuracağı öne sürüldü. BDP'li olmalarına karşın bağımsız aday olarak miletvekili seçildikten sonra partiye katılarak TBMM'de grup kurmalarını örnek alacak olan bu hareket de Ergenekon temsilcileri ile birlikte sağ kökenli vekillerle önce yeni bir grup kuracak. Haberal'ı destekleyen irade, TBMM'de grup kurmak için gerekli olan 20 asgari miletvekili sayısına sağ kökenli milletvekili adayları Mahmut Öztürk, Mustafa Eren, Bülent Kuşoğlu, Ali Arif Özzeybek, Zeki Korkutata, Muhammet Çakmak, Aydın Ayaydın, Turhan Tayan, Aytun Çıray, Salih Sümer, İhsan Kalkavan, Kenan Bıyık ve YARSAV eski Başkanı Emine Ülker Tarhan gibi isimlerin katılımı ile ulaşmayı hedefliyor.

CHP'DE DEMİREL ETKİSİ

Sağ seçmenin kalbinde "Çoban Sülü" olarak taht kuran ve Cumhurbaşkanlığı gibi onurlu bir koltuğa oturma şansına erişen Süleyman Demirel, Ergenekon sanıklarının en büyük destekçileri arasında yer alıyor. Demirel'in, Ergenekon sanıklarına destek vermesinin yanı sıra onların hangi illerden ve hangi sıralardan aday göste-rilmesi gerektiği konusunda da Kılıçdaroğlu'na tavsiye-lerde bulunduğu iddia edilmişti. Haberal için "Türkiye ve Zonguldak'ın onuru" tanımlamasını yapan Demirel gibi Kılıçdaroğlu da "Haberal bizim onurumuzdur" demek zorunda kalmıştı. Kılıçdaroğlu, geçmişte parti üyeliğinden ayrılan ancak geri dönmek isteyenlere çıkarttığı aftan PM kararı ile yararlanamayan Fikri Sağlar, Mehmet Haberal'ın CHP'ye genel başkan olması planını "Kötü niyetli düşünce" olarak değerlendirdi. CHP'nin seçim çalışmalarına kendi ilkesi ve prensipleri doğrultusunda devam ettiğini ifade eden Sağlar, "Seçim sonrasında CHP tabanı kendine uygun en iyi kararı verecektir" dedi.

Deniz Baykal'ı kaset skandalıyla CHP'nin koltuğundan uzaklaştıran iradenin desteğini aldığı belirtilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun tedirgin olduğu öne sürüldü. Aday listelerinde yer verilen Ergenekon sanıkları ile merkez sağ isimlerin 12 Haziran sonrası planlarının Kılıçdaroğlu'nu rahatsız ettiği konuşuluyor.

2. Ergenekon iddianamesinde

Dışarıdan müdahalelerle asrın davasında yargılanan sanıkları milletvekili adayı yapmasıyla gündeme gelen CHP, Ergenekon üzerinden yaşanan hâkimiyet mücadelesini 2. Ergenekon iddianamesi ortaya koydu. Tüm tepkilere rağmen Zonguldak'tan birinci sıra milletvekili adayı yapılan Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın gözünün genel başkanlık koltuğunda olduğu iddiasını güçlü kılan gelişmeler, iddianamede 'CHP'ye Yönelik Yürütülen Faaliyetler' başlığı altında yansımıştı. İddianameye göre; Ergenekon, o dönemde partinin başına Tuncay Özkan'ı getirmeyi planladı.

2. Ergenekon iddianamesine göre; soruşturma kapsamında ele geçirilen dijital veriler, dokümanlar ve şüphelilerin telefon konuşmaları, Özkan'ın CHP'nin başına getirilmesi planlarını ortaya koydu. İddianamede Özkan hesabıyla ilgili şu ifadelere yer verildi: 'CHP'yi kontrol altına alıp yönlendirmek için faaliyetlerde bulunurken diğer taraftan da CHP yönetimini ele geçirmeye çalıştığı, bu kapsamda da şüpheli Ahmet Tuncay ÖzkanCHP Genel Başkanlığına getirmek için girişimlerde bulundukları, bunların yanı sıra CHP içersindeki milletvekillerine yönelik istihbari çalışmalar yaptıkları ve elde ettikleri kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydedip arşivledikleri belirlenmiş olup?'

İddianamede, ele geçen belge ve telefon konuşmalarından örgütün CHP'yi kontrol altına almak için değişik eylemler organize ettiğini ortaya koydu. Ergenekon sanıklarının bu amaçla CHP içinde istihbarat çalışması yaptığı bilgisi de iddianamede geçen bilgiler arasında yer aldı.