Bdp Adayları Destek Bildirisi

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adı altında birleşen bir grup aydın, seçimlere bağımsız olarak giren ve Barış ve Demokrasi Partisi'nin desteklediği 62 adaya destek için bir bildiri yayınladı.

Bdp Adayları Destek Bildirisi
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku adı altında birleşen bir grup aydın, seçimlere bağımsız olarak giren ve Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği 62 adaya destek için bir bildiri yayınladı. Taksim Hill Otel’de yaklaşık 350 aydının imzasını taşıyan bildiriyi okuyan Prof. Dr. Gencay Gürsoy, yüzde 10 seçim barajını bir kez daha delmek ve yeni bir anayasa için herkesi 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde bu adaylara oy vermeye davet etti. Toplantıya Ahmet Türk ve Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu 7 bağımsız aday katıldı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku üyeleri, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekillerine destek vermek için Taksim Hill Otel’de bir bildiri yayınladı. Bağımsız 7 Milletvekili ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu programda hazırlanan ortak metni Prof. Dr. Gencay Gürsoy okudu. Görsoy, “Bu ülkenin vatandaşları olarak eşit siyasi haklara sahip olmak isteyen Kürtler, Aleviler, çeşitli dinsel inançlara, etnik kökenlere ve cinsiyet kimliklerine sahip insanlar, barış isteyen ve barış için mücadele eden tüm Türkiyeliler olarak yüzde 10 seçim barajını sandıkta bir kez daha delmek, parlamentoya ülkenin farklı renk ve seslerinin temsilcilerini göndermek için Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku‘nun bağımsız adaylarını destekliyor. Özgürlükçü ve eşitlikçi yeni bir anayasa talep eden tüm yurttaşları 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde bu adaylara oy vermeye çağırıyoruz.” dedi.

Ortak metnin Kürtçe okunmasının ardından metne imza atan aydınlar adına Meryem Koray, Ahmet İnsel, Gülten Kaya, Arat Dink, Nuray Mert, Sennur Sezer, Murat Çelikkan ve Jülide Kural kısa açıklamalar yaparak desteklerini dile getirdi.

Destek açıklamalarının ardından bağımsız milletvekili adaylarına söz verildi. İlk olarak konuşan Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk, çok önemli bir süreçten geçtiklerinin bilincinde olduklarını söyledi. Duygusal kopuşun yaşandığı bir sürecin içinde olduklarını söyleyenTürk, “Ayrışmanın Türkiye’nin gündeminde olduğu bir dönem. Bu duygusal kopuşun nedeni Kürtler değil, hükümetin ve devletin politikalarından kaynaklanmaktadır. Bugün buna müdahale etmek isteyenler sadece birilerine seçimde parlamentoya göndermek için bugün burada toplanmış değiller. Aslında yanlış politikaların önüne geçmek için buradalar. Ayrışmayı duygusal kopuşu ortadan kaldırmaya yönelik reflekstir. Halkların kardeşliğini gerçekleştirmek için bir çıkıştır. Bunu böyle görmemiz gerekir. Böyle değerlendirmemiz lazım. Böyle bir tavır böyle bir destek gerçekten bizi umutlandırıyor. Hepinize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

İstanbul 2. Bölge bağımsız milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de, kendisinin de bu blokun destekçisiyken kendisini bu blokun içinde bulduğunu söyledi. Aydın vicdanına ve aydın kalbine dokunmayan hiçbir siyasal yapılanmanın ve hareketin tarihte geniş kitlelere ulaşabildiğinin pek vaki olmadığını savunan Önder şöyle konuştu: “Bu pusula işlevi görmesi hasebiyle aydınlarımızın verdiği desteği çok kıymetli buluyorum. Hem kişisel olarak, hem bu blokun bileşenlerinden birisi olarak buradaki bu manifestoyu hiç yere düşürmeyeceğimizi büyük bir onurla belirtmeyi bir borç sayıyor, teşekkür ediyorum.”

Mersin Bağımsız Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü ise, hazırlanan deklerasyonun kamuoyu oluşturması açısından önemine değindi. Kürkçü, “İnsanlara düşüncelerini yeniden gözden geçirme için bir etki veriyor. Bunu yaparak çok önemli bir adım atmamıza yardımcı oldular.” şeklinde konuştu.

Kocaeli Bağımsız Milletvekili adayı Emrullah Bingöl de, seçim çalışmaları içerisinde son anda linçten kurtulduğunu belirterek, “ Bu destek bana coşku verdi. Bana kuvvet verdi. Ve inanıyorum ki Kocaeli‘nden başarıyla çıkacağız. Desteğiniz için teşekkürler.” ifadelerini kullandı.

İstanbul 3. Bölge Bağımsız Miletvekili adayı Abdullah Levent Tüzel ise şöyle konuştu: “İşçiler, emekçiler, ezilenler, ayrıma tabi tutulanlar, Kürtler ülkede ne istiyor? Bunu halkımıza en iyi şekilde anlatacak olan sizlersiniz. Yazılarınızla, sanatınızla ve görüşlerinizle. Bir de bizim tabi nasıl Türkiye istediğimizi, bunu nasıl başaracağımızı burada da gösteriyoruz. Bizim her etkinliğimiz iki dilli oluyor. Başka hiçbir partide, hiçbir akımda, bu seçim yarışında mücadele ettiklerimizde olmayan bir şey. Türkçe ve Kürtçe görüşlerimizi halkımızla paylaşıyoruz. Bu birliktelik herhalde karşımızdaki gerici güçleri çileden çıkartıyor. Bunları saldırganlaştırıyor. AKP ve Başbakan hala açıkça Barış ve Demokrasi Partisi‘ni, bloğumuzu, adaylarımızı ve bizlerin düşüncelerini hedef gösteriyor. Türkiye aslında sancılı bir döneme doğru hızla gidiyor. Bunu görmemiz gerekiyor. Bütün o çatışmasızlık ve sabra rağmen tahammüle rağmen ama öbür taraftan da ayağa kalkmış yığınların üzerine adeta topla tüfekle gidilmiş olması halkımızı nasıl bir geleceğini beklediğine dair dikkat verici işaretler.”

Son olarak konuşan İstanbul 1. Bölge Bağımsız Milletvekili adayı Sabahat Tuncel, gördüğü manzaranın kendisini umutlandırdığını söyledi. Tuncel, “Bu aynı zamanda geleceğimizi birlikte örme toplantısı. Ben öyle ele alıyorum. Çünkü asıl buna ihtiyacımız var. Sadece parlamentoda olmak yetmiyor, çünkü bu ülke bizimse bu ülkenin sorunları da bizim. O zaman bu ülkenin sorunlarını da birlikte çözelim.” ifadelerini kullandı.