Vali Şentürk: İlin Yeraltı Ve Yer Üstü Zenginliklerini Değerlendireceğiz

Yozgat Valisi Necati Şentürk, ilin coğrafi konum itibariyle yeraltı ve yer üstü bakımından çok büyük zenginliğe sahip olduğunu, bu zenginlikleri değerlendirerek Yozgat’ın her alanda kalkınmasının sağlanacağını söyledi.

Yozgat Valisi Necati Şentürk, ilin coğrafi konum itibariyle yeraltı ve yer üstü bakımından çok büyük zenginliğe sahip olduğunu, bu zenginlikleri değerlendirerek Yozgat’ın her alanda kalkınmasının sağlanacağını söyledi.

Yozgat İl Özel İdaresi salonunda yapılan İl Genel Meclis Toplantısı‘nda konuşan Vali Şentürk, şehrin gelişmesine yönelik çalışmaları değerlendirdi. Şentürk, bu kapsamda, Yozgat’ın 3 projesinin Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından kabul edildiğini belirtti. Vali Şentürk, İl Özel İdaresi‘nin, talimatıyla hazırlamış olduğu Yozgat Merkez ve Sorgun’da jeotermal araştırma yapılmasına ilişkin projeye ORAN’dan 600 bin TL, tamamı hibe olarak kredi çıktığını belirtti. Vali Şentürk, İl Özel İdaresi‘nden ilave edilmesi gereken para miktarının ise 357 bin lira olup, toplam 957 bin liralık bir proje olduğuna işaret etti. Vali Şentürk, şunları ifade etti:

"Bununla araştırmamızı Yozgat’ta ve Sorgun‘da aynı anda jeotermal araştırmamızı yapacağız. Bu kadar paraya ihtiyaç olacak mı? Olmayabilir. Bu rakamlar devletimizin resmi rakamlarıdır. İhale yaptığınız zaman belki bu rakamların çok altında bir miktara mal etmemiz mümkündür. Bilime dayalı olmayan eski usullerle kafadan yapılan jeotermal araştırmalardan kötü neticeler alınmıştır. Mesela Sarıkaya’da bilimsel olmayan araştırma neticesinde o kadar zarar edilmiş, bütün ilçe halkı bunu bilmektedir. Bu nedenle MTA ile anlaşma yaptık, protokol imzalayacağız. MTA’nın ön gördüğü jeolojik ve jeofizik araştırmalarından sonra mevcut su kaynaklarımıza zarar vermeden çalışmalarımızı yapacağız. Araştırmalar yapıldıktan sonra sondaj çalışması yapılacak.”

"MEYVECİLİKTE ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANDI"

Oran Kalkınma Ajansı’nda hibe almaya hak kazanan ikinci projenin de Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün hazırladığı soğuk hava deposu projesi olduğunu ifade eden Vali Şentürk, “İlimizde meyvecilik alanında çok önemli gelişmeler yaşandı. Son 5 yılda 960 dekar meyve bahçesi oluşturulurken, bu sene oluşturacak meyve bahçe alanı 920 dekardır. Bunun içerisinde Kadışehri ilçesinde yapmaya çalıştığımız 1 milyon fidanlık projesi bunun dışındadır. Soğuk hava deposu yapılması için 600 bin lira hibe aldık. Bunun üzerine İl Özel İdaresi ve proje ortağı 218 bin lira katkı sağlamak kaydıyla 818 bin liraya bu projeyi geliştireceğiz. İl Özel İdaresi 218 bin liraya verip yüzde 50 ortak olacağız. Güzel bir tesis olacak ve meyveciliğin kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Bu kadar meyveciliğin yapıldığı bölgede o ürünlerin değerlendirilmesi açısından bu soğuk hava deposu da çok büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.



"BAKANLIK KARŞILIKSIZ HİBE VERİYOR"

Tarım Bakanlığının kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesine ilişkin genelge yayınladığını belirten Vali Şentürk, şöyle devam etti: “Tarım Bakanlığı basınçlı sulama sisteminde proje başına 600 bin lira karşılığında 450 bin lira sulama birliklerine ve köylere hizmet götürme birliklerine karşılıksız hibe veriyor. Bu sistem, suların daha ekonomik kullanılması ve topraktaki minerallere ve erozyonun önlenmesi konusunda çok büyük katkısı bulunacak. Bu memleketimiz için yapılacak en güzel hizmetlerin başında gelir. Benim imkanım olsa memleketimizde ne kadar gölet varsa hep bu sisteme çeviririm. İlimizde 24 göletimiz var. Bu göletlerimizden 18 tanesi kullanılmaktadır. Bunlardan gölet arkasında en geniş sulama alanına sahip 9 göletimize bu projeyi uygulamak istiyoruz. Bu göletlerimizin projelerini Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü‘ne yaptıracağız. Hesaplı olacağından dolayı ihaleyi de oraya yaptıracağız.

Vatandaşlarımız, kendi tarlasına sulama sistemini tarım kredi kooperatiflerinden 5 yıl sıfır faizsiz kullanacağı kredi ile arazisinin sitemini kurmuş olacak. 600 bin liralık projenin 450 bin lirasını tarım bakanlığı hibe ediyor. Geri dönüşümü yok. Bize ne kalıyor, 258 bin lira İl Özel İdaremiz tarafından karşılanması gerekiyor. Bu konuda Tarım Bakanımızla ve ilgili yerlerle görüştüm. Tarım Bakanımızla 6 göletimiz hakkında görüştüm. 6 göletimiz üzerinde mutabık kaldık. Bakanlığımız 6 gölet için toplam 2 milyon 700 bin TL hibe ödeneği verdi. Fakat bu yıl 6 gölet üzerinde proje çalışmasının yapılması gerekiyor. Tarım bakanlığının proje başına verdiği 450 bin liralık hibeye karşılık İl Özel İdaresi 150 bin lira destek sağlaması gerekiyor ve projelerin bu yıl içerisinde uygulanması şartı aranıyor. Sizlerin onayıyla gölet sayımızın 9’a çıkarılması ilimiz açısından büyük önem arz ediyor.“

"JEOTERMAL ENERJİ ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK"

Ayrıca, jeotermal enerji araştırma çalışmalarının 12 ilçede yapılacağına dikkat çeken Vali Şentürk, jeotermal araştırmalarda kullanılacak kaynaklardan, ORAN Kalkınma Ajansı‘ndan 1 milyon hibe alıyoruz. Bunun yanına 4 milyon kredi gerekiyor. Bunu, İller Bankası‘ndan borçlanmak kaydıyla 5 yıllık kredi alacağız ve tüm ilçelerimizde sıcak su araştırması yapacağız. Burada önemli olan ilçelerimizdeki jeotermal enerjiyi gün yüzüne çıkartarak bu alanda değerlendirilmesini yapmalıyız.” dedi.

YOZGAT TANITIM GÜNLERİ

Diğer yandan, 18-22 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da yapılacak ‘Yozgat Tanıtım Günleri‘nin ilin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını belirten Vali Şentürk, ”Bugüne kadar ilimizin tanıtımı geniş kapsamlı olarak yapılmamış. Buraya katılacak 13 ilçemizin kaymakamı, belediye başkanlarımızla ilimizin sosyal ve kültür zenginliklerini en güzel şekilde tanıtmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantıdan sonra Yozgat Valisi Necati Şentürk, İl Genel Meclis üyeleri, belediye başkanları ve daire müdürlerine polis evinde bir yemek verdi.