Hasankeyf Çarşısı Yenileniyor

Ilısu Barajı suları altında kalma tehdidi ile karşı karşıya kalan, 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Antik Kent Hasankeyf’in eski çarşısı yenileniyor.

Ilısu Barajı suları altında kalma tehdidi ile karşı karşıya kalan, 10 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Antik Kent Hasankeyf’in eski çarşısı yenileniyor.

Batman‘a bağlı Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ile Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya sorumlusu Derya Engin, eski çarşıda yaptıkları basın açıklamasının ardından ilk fırçayı vurarak çalışmaları başlattı.

    Doğa Derneği ve Hasankeyf Belediyesi ile yılda 1.5 milyon turist çeken Hasankeyf için Hasankeyf çarşısını iyileştirme çalışmalarına başladı. Bu çalışmayla çarşıda yer alan tüm bina cephelerinin onarımları, boyaları ve bakımları yapılacak. Sokağın bütününü kapsayan ahşap gölgelikler takılarak, Hasankeyf’e özel tasarlanan ahşap tabela ve aydınlatmalar asılacak.

    Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ile Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya sorumlusu Derya Engin, eski çarşıda yaptıkları basın açıklamasının ardından ilk fırçayı vurarak çalışmaları başlattı. Hasankeyf’in dünyada eşi benzeri olmayan bir tarihi ve kültürel dokuya sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Kusen, “Yıllardan beri Hasankeyf’n sular altında kalmaması için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede birçok sivil toplum örgütü bizim yanımızda yer alıp destek verdi. Bunlardan bir tanesi de doğa derneğidir. Eski çarşıyı yenileme çalışması başlattık. Burada verilmek istenen mesaj şudur: Hasankeyf’e sözde sahip çıkmıyoruz. Özde de sahip çıkıyoruz. Güzel bir çalışma olacağına inanıyoruz. Yapılacak çalışma ile çarşı daha güzel bir görüntüye kavuşacak. İnşallah esnafın da ekonomik kazancı artar ve Hasankeyf çarşısı eski ihtişamlı günlerine kavuşur.” dedi.

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Sorumlusu Derya Engin ise Hasankeyf‘i de içine alan Dicle Vadisi’nin kurtarılması için mücadele ettiklerini belirterek, Hasankeyf’in UNESCO‘nun on "Dünya Mirası" kriterinin dokuzunu birden sağlayan dünyadaki tek yer olduğunu ifade etti.

Hasankeyf çarşısının kentin can damarı olduğunu belirten Engin, “Bu çarşının tarihi dokusunun iyileştirilmesi Hasankeyf‘te yaşatma kararlılığımızı daha da çoğaltacak.” diye konuştu.

Birinci derece arkeolojik sit alanı olan ve 1960’lı yıllardan bu yana Ilısu Barajı’nın suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Hasankeyf’te barajın neden olduğu belirsizlik sürüyor.