Samast: O manşetleri atanlar düşünsün

Gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, “Ben suçlu değilim. Suçlu olan Dink'i vatan haini gibi gösteren manşetlerdir. Ben gözümdeki çöpü çıkardım, şimdi o manşetleri atanlar düşünsün. Beni bu sürece getirenler şimdi nerede? Ben Agos'u bile bilmezdim” diye konuştu.

Samast: O manşetleri atanlar düşünsün
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in suikaste uğramasının üzerinden 4 yıldan fazla bir süre geçti ve bugün yeni bir duruşma daha var.

Suikastin tetikçisi Ogün Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle davadan dosyası ayrıldı ve Samast bugün ikinci kez çocuk mahkemesine çıktı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ikinci duruşmada 4 ayrı tanık dinlendi.

Tanıklardan biri, olay yerine yakın bir sokakta üç kişiyi arkalarından gördüğünü ve üç kişiden birinin üzerindeki kıyafetlerin Ogün Samast'ın kıyafetlerine benzediğini söyledi.

MANŞETİ ATANLAR ŞİMDİ NEREDE?'

Ogün Samast mahkemeye gönderdiği mektubu okudu.

"Herşey 2004 yılındaki Türkiye-Gürcistan maçıyla başladı" diyen Samast’ın mektubunda şu ifadeler yer aldı:

“Ben suçlu değilim, suçlu Hrant Dink’i vatan haini olarak gösteren manşetlerdir. Ben gözümdeki çöpü çıkardım şimdi bu manşetleri atanlar düşünsün. Beni bu sürece getirenler şimdi nerede? Ben Agos’u bile bilmezdim. Bugün olsa Hrant Dink’le oturur konuşurdum.”

AVUKAT BELEN: AZMETTİRİCİLERİN SESİYLE KONUŞTU


Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, Samast’ın mektubunu NTV muhabiri Özgür Yılmaz’a değerlendirdi.

Avukat Bahri Belen, şöyle konuştu:

“Ogün Samast, bugün ilk kez Yasin Hayal’in dışında birilerinin olduğunu söyledi. Samast ilk kez ortaokul mezunu cahil bir kişi olmasına rağmen Ziya Paşa’dan alıntılar yaparak, cinayeti azmettirenlerin sesiyle konuştu. Bazı gazeteleri ve bazı gazetecileri de hedef gösterdi.

Hrant yazdığı, söylediği, araştırdığı için öldürüldü. Mektupta gazeteciler, köşe yazarları suçlandı. Bir anlamda hedef gösterildi. Bu açıklama çok önemli bir açıklama. Bu yargı sürecinde yapılan ilk ciddi açıklamadır.

‘Ben kurban edildim. Ben bunları bilmiyordum, anlamazdım. Hrant’ı tanımazdım. Belli sözler, belli düşünceler bana aktarılarak cinayeti işledim’ diyor. ‘Benim gibi birçok genç, bu lafları duysa Hrant’ı düşünmeden öldürebilirdi’ demek istiyordu. Kendisini cinayet için ikna edenlerin olduğunu bugün ilk kez anlattı.

Cinayet anıyla ilgili sözlerini daha evelki duruşmalarda söylemişti. ‘Hrant Dnik’i vurmak için gitmiştim ama sonradan vurmamak için bahaneler bulmaya çalıştım. Yasin Hayal’den korktuğim için cinayeti gerçekleştirdim’dedi. Bunlar basit bir savunma stratejisidir. Önemli olan mektup ve aktarılan düşüncelerdir.

2004 yılının söylemesinin çok önemli bir anlamı olduğunu sanmıyorum. Haklı, meşru birtakım dayanakları olduğunu göstermek için aktardığı bir tarihtir.

Gazetecilerin, televizyoncuların, yazarların düşüncülerini beğenmeyebilirsiniz. Ancak beğenmediğiniz düşünceler için gazetecinin, bir yazarın öldürülmesi kabul edilebilecek bir şey değildir. Cinayet haklı, meşru, tahrik nedeni olarak kabul edilemez.

Bu açıklamalar daha önce söylenenleri doğrulayan şeyler. Belki de cinayetin arkasındaki gerçek sorumlular gün yüzüne çıkabilir.”

42 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR


İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davanın 25 Ekim 2010'daki duruşmasında, tutuklu sanık Ogün Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle 6008 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca dosyası ayrılarak ''görevsizlik kararı'' ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili iddianamede, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen Samast'ın ''Hrant Dink'i öldürme'' suçlamasıyla, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak, 18 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, sanığın ''terör örgütüne üye olma'' ve ''ruhsatsız silah taşıma'' suçlamalarıyla da 8,5 yıl ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.