Bayındırlık Ve İskan Bakanı Mustafa Demir:

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "Japonya‘nın depreme dayanıklı yapıların yapılmasında gösterdiği hassasiyeti biz de gösterirsek, aynı yapıları yapabiliriz" dedi.

Yozgat‘ın Yenifakılı ilçesinde hayırsever iş adamı Adem Karacabay tarafından yaptırılan Anadolu Öğretmen Lisesi‘nin açılış törenine katılan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, daha sonra bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Yozgat‘a geldi. Önce Yozgat Valiliği‘ni ziyaret eden Bakan Demir, burada yaptığı açıklamada, ülkemizde geçmişte depreme dayanıksız yapılar inşa edilmiş depreme dayanıksız yapı stokunun çok fazla olduğunu belirterek, "Deprem kuşağında bir ülkeyiz ancak uzmanların ifadesine göre

ülkemizde Japonya‘daki gibi büyük şiddette depremler beklenmiyor. 7-7,5 şiddetindeki depreme dayanıklı olmayan yapı stokumuz var. Bunlar kentsel dönüşümlerle dayanıklı hale getiriliyor. TOKİ‘nin de bu yönde örnek çalışmaları var" dedi.

AK Parti döneminde yapılan yapıların depreme dayanıklı yapılar olduğunu belirten Bakan Demir, "Bizim dönemimizde yapılan yapılarda bir problem yok. Japonya‘da olan deprem İstanbul‘da olan depremin 35-40 katı fazla şiddette olduğu söyleniyor. Ama Japonya‘da ölümler depremden değil tusunamiden oldu. Japonya‘daki gibi biz de depreme dayanıklı yapılar yapabiliriz. Japonların gösterdiği hassasiyeti biz de gösterirsek, çok şiddetli depremlere dayanıklı binalar yapabiliriz. Onlar da insan biz de insanız, bizim

mühendislik bilgi birikimiz onlardan düşük değildir. Ülkemizde yapı denetim sistemini yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarımız oldu. Özellikle yerel yönetimlerin desteğiyle bunda başarı yükselecektir" diye konuştu.

Kaynak: İHA