Romanya, İki Çılgın Kanal Projesinden Birini Gerçekleştirebildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın ‘çılgın projesi‘ Türkiye‘de olduğu kadar Karadeniz bölgesinden Türkiye‘ye komşu ülkelerden Romanya‘dan da ilgiyle takip ediliyor. Romen medyası haberi "İstanbul

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın ‘çılgın projesi‘ Türkiye‘de olduğu kadar Karadeniz bölgesinden Türkiye‘ye komşu ülkelerden Romanya‘dan da ilgiyle takip ediliyor. Romen medyası haberi "İstanbul

ikiye bölünecek" başlığı ile verdi. Erdoğan‘ın radikal projesi ile daha önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yaptığı megakentin problemlerine çözüm bulmayı hedeflediği belirtiliyor.

Erdoğan‘ın çılgın projesinin iki benzeri Çavuşesku Romanya‘sında yıllar önce hayata geçirilmeye çalışılmıştı. Bunlardan birisi Tuna- Karadeniz projesi, diğeri ise Tuna- Bükreş kanalı. Birinci

proje; 1984 yılında hizmete açılırken, Bükreş - Tuna projesi ihtilalden hemen sonra 1990 yılında "deli saçması" denilerek iptal edilmiş.

TUNA - KÖSTENCE ARASI 400 KM KISALDI

Tuna - Karadeniz Kanalı, bugün ülkenin nükleer tesislerinin de bulunduğu Cernovoda (Karamurat) bölgesinden geçen Tuna nehrini Karadeniz kıyısındaki Köstence iline bağlıyor. Proje ile Romanya, Karadeniz - Tuna arasındaki deniz ulaşımını 400 kilometre kısaltarak taşımacılık açısından önemli bir avantaj yakaladı. Karadeniz üzerinden Avrupa‘ya gitmek isteyen gemiler bu kanal üzerinden Avrupa ülkelerine rahatlıkla gidebiliyorlar. Temelleri, 1950‘li yıllarda atılan kanalın inşası 20 binin üzerindeki yönetim muhaliflerinin zorla çalıştırıldığı bir ceza alanı olarak görüldüğü için yıllarca tartışıldı. Hatta bazı Romenler kanala "Romen burjuvanın mezarı" adını verdi. Yaklaşık 20 bin kişi kanalda zorla çalıştırıldı. Çalışanlar arasında; papazlar, öğretmenler, eski işadamları ve komünizme muhalif entellektüeller vardı. 1953- 1955 yılları arasında inşaat çalışmaları iki kez durduruldu. Sonra uzun yıllar çalışmalara ara verildi. 1975 yılında ülkenin o dönemdeki diktatörü Nikolay Çavuşesku tarafından inşaat çalışmalarına yeniden başlama talimatı verilir. Kanal, nihayet 1984 yılında törenle açıldı.



İnşaat çalışmaları sırasında kanaldan 300 milyon metreküpten fazla toprak çıkarıldı. Uzunluğu 64 km. olan Tuna - Karadeniz kanalının; derinliği, 7 metre, genişliği ise 70 ile 140 metre arasında değişiyor. Panama ve Süveyş kanallarından sonra dünyanın üçüncü büyük kanalı sayılan Tuna- Karadeniz kanalında 3,6 milyon metreküp betonarme malzemesi kullanıldı. Kanalın yıllık toplam taşıma kapasitesi, 785 milyon ton civarında.



BÜKREŞ - TUNA KANALIi DELİ SAÇMASI DİYE İPTAL EDİLDİ

Çavuşesku‘nun bir diğer çılgın projesi de Tuna‘yı Bükreş‘le birleştirecek olan kanal planıydı. 1986 yılında temelleri Çavuşesku tarafından atılan proje, ihtilalden hemen sonra 1990 yılında yönetime

gelen yöneticiler tarafından "deli saçması" denilerek iptal edildi.



Dört sene inşaatı devam eden Bükreş- Tuna kanal projesinin yüzde 70 bölümü tamamlanmıştı. Gelişen ekonomiyle beraber Bükreş’in Karadenize bağlanması projesi günümüzde tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. Bükreş Belediyesi yetkililerinin gündeminde olan kanal projesinin tamamlanması için en az 500 milyon Euro‘luk bir bütçeye ihtiyaç var. 73 km’lik kanal projesi hayata geçirildiği takdirde yıllık 20 milyon ton yük taşınabilecek. Projede kanal boyunca iki indirme bindirme limanı ve gemilerin gidiş gelişlerini kontrol edecek beş gözetleme yeri planlanıyor.



Projenin tekrar hayata geçirilmesini teklif eden Su ve Kanal Taşımacılığı Daire Başkanı Ovidiu Cupşa, kanalın ulaşıma açılması halinde maliyetini 14 yılda amorti edeceğini söyledi. Kanal projesi ile ilgili tekliflerini hükümete sunduklarını ve hükümetin projeyi olumlu karşıladığını belirten Cupşa, nihai kararı beklediklerini söyledi.



Kanalın hizmete girmesi ve gemi ulaşımına açılmasıyla birlikte Bükreş’ten Tuna Nehri yoluyla yük ve yolcu ulaşımı da yapılabileceğine dikkat çeken Ovidiu Cupşa, Bükreşten deniz yolu ile taşımacılık yapan firmaların da Köstence limanına doğrudan bağlantıları olacağı bilgisini verdi.