Kck, Kendi Mahkemelerinde Savunmaları Türkçe Alıyor

Terör örgütü PKK‘yı da bünyesinde barındıran Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi‘nin (KCK/TM) Hakkari yapılanmasıyla ilgili iddianame Van 3.

Terör örgütü PKK‘yı da bünyesinde barındıran Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi‘nin (KCK/TM) Hakkari yapılanmasıyla ilgili iddianame Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından hazırlanan 840 sayfalık iddianamede, KCK‘nın kurduğu sözde mahkemelerinde savunmaları Türkçe aldığı ve Türkçe olarak kayda geçirdiği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, Hakkari il merkezi ve Yüksekova ilçesinde 2010 yılı Haziran ayında Van Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın talimatıyla KCK/TM‘ye yönelik operasyonlar düzenlendi ve bir çok kişi gözaltına alındı. Dönemin BDP İl Başkanı Mehmet Sıddık Akış ile birlikte 12 kişi tutuklanırken, firari 3 kişi hakıında yakalama emri çıkarıldı. İddianamede, çok sayıda belge bulunurken, özellikle KCK Sözleşmesi kapsamında kentte sözde halk mahkemeleri görevi yapan Hakkari İli Kent Meclisi Disiplin Kurulu‘nun mahkeme tutanakları ile bu mahkemelere verilen dilekçeler dikkat çekiyor. Diyarbakır‘da görülen KCK davasında sanıklar Kürtçe savunma yapmakta ısrar ederken, KCK‘nın Hakkari‘de kurduğu sözde mahkemelerinde Türkçe savunma yapıldığı ve tutanakların da Türkçe yazıldığı belirtiliyor. BDP‘de görevli iki kişinin KCK‘ya verdiği savunmaların da Türkçe olduğu kaydedildi. İddianamede konuyla ilgili şu değerlendirme yapılıyor: "Ele geçirilen mahkeme tutanakları gibi pek çok sözde yargılamada, şüphelilerin hiçbir zaman Kürtçeyi kullanmadıkları, tamamında Türkçeyi kullandıkları, hatta Mikail A. ile ilgili yapılan sözde yargılamadaki kararlardan ve Mikail A. ‘nın ifadelerinden anlaşılacağına göre savunma, Türkçe yapıldıktan sonra savunmayı yazan sözde mahkeme katibi de tutanakları Türkçe olarak yazmaktadır. Türkçe olarak nihai karar verdikleri anlaşılmaktadır."

GİZLİ TANIKLAR MAHKEMEYİ ANLATTI

İddianamede ayrıca gizli tanıkların ifadelerine de yer verildi. Hakkari‘nin Şemdinli ilçesinde gözaltına alınan KCK‘nın gençlik yapılanması üyesi bir kişi, KCK‘nın adalet komisyonuyla ilgili şu bilgiyi verdi: "Adalet Komisyonunun görevinin anlaşmazlık tarafı olan şahısları dinleyerek, anlaşmalarını sağlamak, eğer anlaşmaları mümkün görülmüyorsa anlaşmazlıkla ilgili bir rapor hazırlayıp, Irak‘ın kuzeyine, PKK mensuplarının bulunduğu Kanireşh Bölgesi‘nde bulunan halk mahkemesine göndermek olduğunu biliyorum."

‘Anne Ben Geldim‘ kod adlı gizli tanık da, "Adalet Komisyonu, 3 savcı, 2 hakim ile 5‘i üye olmak üzere toplam 10 kişiden oluşmaktadır." dedi. ‘Oyun Bozan‘ kod adlı bir başka gizli tanık ise, "Bu mahkemeler, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine alternatif olarak, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin tanınmadığı gerekçesi ile kurulmuştur. Örgüte müzahir kitle arasındaki herhangi bir uyuşmazlık ve aleyhte örgütün çıkarlarına ters doğrultuda çalışan, faaliyet gösteren şahıslar disipline sevk edilerek burada yargılanması sağlanır. Çok gizli tutulur. Sadece üyelerin kim olduğunu mahkemeye gidenler bilir. Buradan çıkan kararlar doğrultusunda cezası bizzat kırsalda faaliyet yürüten örgüt mensupları tarafından verilir. Cezası kesindir. İtiraz halinde öz savunmalarını KCK yönetimine Kandil‘e bizzat kendileri götürürler." ifadelerini kullandı.

İddianamede, "Silahlı terör örgütünü yönetmek ve silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan sanıklar hakkında 5 ila 10 yıl arasında hapsi cezası isteniyor.