Camiye siyaset soktular

BARIŞ ve Demokrasi Partisi(BDP)'nin aldığı 'Sivil itaatsizlik' eylemleri kapsamında, BDP'liler Van ve Hakkari'de bu hafta da cuma namazını, camiler yerine yine Demokratik Çözüm Çadırı ve önündeki alanda kıldı.

Camiye siyaset soktular
BARIŞ ve Demokrasi Partisi(BDP)'nin aldığı 'Sivil itaatsizlik' eylemleri kapsamında, BDP'liler Van ve Hakkari'de bu hafta da cuma namazını, camiler yerine yine Demokratik Çözüm Çadırı ve önündeki alanda kıldı. Hakkari'de erkeklerin arkasında kadınar da saf tuttu.

BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından başlatılan sürekli eylemlilik çağrısı sonrası başlatılan eylemler sürüyor. Van'da Ahmedi Hani Parkı'nda kurulan Demokratik Barış Çadırı'nda ve çevresinde yaklaşık 2 bin, Hakkari'de ise yaklaşık 5 bin kişi cuma namazı için saf tuttu. Çadırda yer bulamayanlar çadırın önündeki alanı doldurdu. Kadınlar da erkeklerin arkasında cuma namazı için saf tuttu. Cuma hutbesi Kürtçe okunurken ellerin de barış için kalkması istendi.

Cuma namazının ardından partililer, daha sonra da Sivil İteatsizlik yürüyüşüne katıldı. BDP il binası önünde toplanan kalabalık Belediye binası önüne kadar yürüdü. belediye Başkanı Fadıl bedirhanoğlu, İl Başkanı Orhan koparan ve Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar'ın da aralarında bulunduğu 2 bin kişi, sloganlar atarak Belediye binası önüne kadar yürüdü. Kalabalığın önende yürüyen ve Öcalan posterlerni taşıyan yüzü poşolu olan bazı kişiler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "HPG cepheye misillemeye" sloganları attı .

Basın açıklamasını okuyan BDP Hakkari il Başkanı Orhan Koparan, son zamanlarda sürdürülen askeri ve siyasi operasyonları eliştirdi. Koparan, geçen yıl 14 Nisan'da KCK adı altında yapılan operasyonlarla 2 bine yakın BDP'linin tutuklandığını belirterek şöyle konuştu: " Kürtlerin siyasi iradelerine tahammül edemeyen AKP hükümeti ve onun statükocu yandaşları 2 bine yakın Kürt siyasetçiyi tutuklayarak zindanlara koydu. Buradan Başbakana sesleniyoruz, başta sayın Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, Seçim önündeki yüzde 10 barajının düşürülmesi, Kürtçe'nin anadilde eğitim için güvence altına alınması, operasyonların durdurulması istiyoruz. AKP hükümeti adım atmalıdır. Kürtlerin bu talepleri yerine getirilinceye kadar bu eylemler devam edecektir"dedi. Basın açıklamasının ardından kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.