Yeni Merkez Bankası Başkanı Kim Olacak

Başbakan Erdoğan, atama için hazırlık yaptıklarını, kararnameyi Köşk'e gönderdikten sonra isim açıklamanın isabetli olacağını söyledi.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Kim Olacak
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın görev süresi 18 Nisan’da sona eriyor. Yılmaz’ın 65 yaşına girecek olması nedeniyle onun yeniden Başkanlığa atanması pek mümkün görünmüyor. Kaldı ki Yılmaz da görev süresinin yeniden uzamasını istemiyor gibi.

Durmuş Yılmaz, ‘Merkez Bankası Başkanlığı için 5 yıl yeterli değil, ya görev süresi 7-8 yıl olmalı, yada iki dönem görev yapmalı’ derken, haklı bir gerekçesi vardı. Yılmaz’a göre Merkez Bankası Başkanları’nın Dünya Merkez Bankası Başkanları kulübünde çevre edinmesi, ilişki kurması bunu gerektiriyor. Kendisinin ise buna gerek kalmadan o ilişkiyi kurduğunu, dolayısıyla yeniden atanması gibi bir gereksinimin olmadığının mesajını verdi.

Durmuş Yılmaz’ın atanma süreci biraz sancılı geçmişti. Çünkü Merkez Bankası Başkanı’nın görev süresi sona ermiş olmasına rağmen, bir türlü yeni başkan kim olacak konusu üzerinde uzlaşı sağlanamıyordu. Bir süre boşalan bu koltuğa Başkan Yardımcısı Erdem Başçı vekalet etmiş ancak daha sonra dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer‘e önerilen isimler arasından Durmuş Yılmaz, eski Başkan Süreyya Serdengeçti’nin referansı ile 5 yıllığına atanmıştı.

Yılmaz’ın görev süresi yaklaşınca Başkanlık için de kulisler yapılmaya başlandı. Ekonomi kulislerinde, Başkanlık koltuğuna Merkez Bankası Başkan Vekili Erdem Başçı veya Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan’ın oturabileceği konuşuluyor.

Erdem Başçı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yakın bir isim. Babacan, kendisi gibi TED Koleji ve ODTÜ mezunu olan arkadaşı Başçı’ya tam destek vermekle kalmıyor, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül nezdinde de Başçı için kulis yaptığı konuşuluyor.

İbrahim Turhan ise Galatasaray Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirmiş. Yüksek lisans ve doktora çalışmasını ise Marmara Üniversitesi’nde tamamlamış. Daha sonra Marmara Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi ve Yardımcı Doçent olarak görev yaparken önce Merkez Bankası İdare Meclisi Üyeliği’ne ardından da Başkan Yardımcılığı’na atanmış. Turhan’ın en büyük şansı arkasında Başbakan Erdoğan’ın olması.

Ekonomi kulislerinde şu aralar Merkez Bankası Başkanlığı için Başçı ve Turhan isimleri arasında loto oynanıyor. Başçı, hem Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hem de Cumhurbaşkanı Gül’ün desteğini arkasına almış durumda ve çevresine Başkanlık makamına kendisinin oturacağını yüksek sesle söylüyor. İbrahim Turhan ise Başbakan Erdoğan’ın desteklediği isim. Dengelere bakıldığında Başbakan Erdoğan’ın desteklediğiiddia edilen İbrahim Turhan, Başçı’ya göre daha şanslı. Ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül faktörü bu sonucu Başçı’nın lehine çevirir mi bilemem.

Daha önceki Merkez Bankası Başkanı’nın geç atanmasında yaşanan sıkıntılar dikkate alınırsa 18 Nisan’da görev süresi dolacak Merkez Bankası Başkanı’nın kim olacağı bu tarihten önce belirlenmeli, seçim öncesinde ekonomide yeni bir çalkantıya sebep olmamalı.