Zeytin Gen Merkezinde Okul Yapımı Tartışması

Kullanım hakkı Çukurova Üniversitesi’ne (ÇÜ) ait zeytin gen merkezi üzerinde 32 derslikli lisenin yapılmak istenmesi üniversite ile İl Özel İdaresi’ni karşı karşıya getirdi.

Kullanım hakkı Çukurova Üniversitesi’ne (ÇÜ) ait zeytin gen merkezi üzerinde 32 derslikli lisenin yapılmak istenmesi üniversite ile İl Özel İdaresi’ni karşı karşıya getirdi.

Polislerin kontrolünde kepçe ile zeytin ağaçları sökülmeye başlanan alanda öğretim üyeleri, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları müdahale etti.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, çalışmaların durdurulması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağını vurguladı. Daha sonra basın açıklaması yapan Prof. Dr. Küden, üniversitenin kuruluşundan üç yıl sonra oluşturulan zeytin gen merkezinin İl Özel İdaresi tarafından katledildiğini iddia etti. YÖK’ün Milli Eğitime yazdığı yazıya, bilim adamlarının verdiği olumsuz raporlara rağmen İl Özel İdaresi’nin zeytin gen merkezi üzerinde okul yapımından vazgeçmediğini savunan Küden, “1976 yılında kurulan Türkiye’nin ikinci büyük zeytin gen merkezini yok etmek bir katliamdır. Bir değeri yok ederek başka bir değeri hangi mantıkla meydana getiriliyor. Katliam üzerinde hayır olur mu? Bu girişimi üniversite olarak kınıyoruz.” dedi.

BU AĞAÇLAR İÇİN AĞLADIM

Cudi Dağı’ndan bile alınmış 386 genotip zeytinin bahçeye aşılandığını aktaran Küden, Türkiye’nin gen kaynaklarının yok edildiğinin altı çizildi. Bu materyaller yok edildiği takdirde ülkenin iklimsel yapısının daha da bozulacağına işaret eden Küden, “İki gün önce ben çocuğum kadar değer verdiğim bu ağaçlar için ağladım. Şu anda da kendimi zor tutuyorum. Bu katliamın bir an önce durdurulmasını rica ediyorum.” şeklinde konuştu.

Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Adana Bölge Temsilcisi Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Öztanrıöver ise zeytin gen merkezinde 86 değişik çeşit 7 bin 500 zeytin ağacın bulunduğunu ifade etti. Bu ağaçların bin 550 adedinin 30–35 yaşında olduğunu dile getiren Öztanrıöver, “Olaya zeytin ağacı olarak bakmamak lazım. Bornova’da birinci sırada bir gen kaynağı vardı. Burası 86 gen merkeziyle ikinci sırada. Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, sanki ilimizde okul yapılması için hiçbir alan kalmamış gibi zeytin gen merkezi yok edilerek yerine okul yapmaya ısrar ediyorlar.” diye konuştu.

GELECEKTE NASIL BESLENECEĞİZ

Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş da dünyada ikilim değişikliğinde dengenin ancak bitkilerle sağlanabileceğini bildirdi.

Ortaş, şunları söyledi: “Bu anlamda zeytin santimetre küpünde en fazla karbon barındıran bitkilerden biridir. Son derece kararlı ve uzun ömürlü bir türdür. Biz gelecekte nasıl besleneceğiz. Ayrıca burada okul yaptıran aile tarımla iştigal ediyor. Bu ailenin de artık burada okul yaptırmayacağını valiliğe bildirmesi gerekir.”

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şenol ise dikili tarım arazisi özeliğindeki alanda okul yapılmasına karşı çıktı. Adana İmar Planı’nda bu toprakların üniversite hizmet için planlandığını ileri sürün Şenol, “Bu hizmet arazisi üniversitenin kullanımında demektir. Gerekli yasal izin alınmadan burası okul yapımına tahsis edilmiş durumdadır. Yapılan işlem yasal değildir.” açıklamasını yaptı.

Öğrenciler ise alkışlar ile “Bilim yoksa hayat yok, zeytin yok hayat yok” şeklinde slogan atarak, öğretim üyelerine destek verdi.

ATIŞ: YER MİLLİ EĞİTİMİN MAHKEME ÇÜ’NÜN İTİRAZLARINI RED ETTİ

Adana Valisi İlhan Atış, söz konusu alanın İl Özel İdaresi ile bir ilgisinin bulunmadığını kaydetti. Zeytin gen merkezi diye gösterilen arazinin geçmişte Milli Eğitim Bakanlığı’na ‘eğitim alanı’ olarak tapulu halde tahsis edildiğini ifade eden Atış, “Çukurova Üniversitesi, arazi için mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme onların itirazını red etti. Ayrıca burası iddia edildiği gibi gen merkezi değildir. Aylardır, hayırsever bir ailenin yapacağı 10 milyon dolarlık okul için başka bir yer aradık, ama bulamadık. Buraya Türkiye’nin en güzel fen lisesini inşa edeceğiz.” bilgisini verdi.