"Hiçbir Şair Mehmet Akif Kadar Güzel Sıfatlara Sahip Değil"

İzmir‘de, "2011 Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Yılı" etkinlikleri kapsamında İzmir Eğitimciler Derneği (İZED) tarafından İzmir Kız Lisesi‘nde bir panel düzenlendi.

İzmir‘de, "2011 Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy Yılı" etkinlikleri kapsamında İzmir Eğitimciler Derneği (İZED) tarafından İzmir Kız Lisesi‘nde bir panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan İZED Başkanı Salih Narin, Mehmet Akif Ersoy‘dan başka hiçbir şairin, ‘milli şair‘, ‘Çanakkale şairi‘, ‘Kurtuluş Savaşı Şairi‘ gibi güzel sıfatlara sahip olmadığını söyledi. Narin, "Akif‘i bazen şiir yazarken, bazen cami kürsüsünde halka milli mücadeleyi anlatırken göreceksiniz. Böylesi özel bir insanı anlamak ve anlatmak için çalışmaya devam etmeliyiz" dedi.

İzmir Kız Lisesi Konferans Salonu‘nda düzenlenen panelde salon tamamen doldu. Panele katılan Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nurettin Konaklı, şairin yetiştiği dönemin 1. ve 2. Meşrutiyet, 1. Dünya ve Kurtuluş savaşlarının yaşandığı dönem olduğunu hatırlatarak, "Akif‘in altyapısında öncelikle iyi bir babadan eğitim alması var, öğretmenliği var, aksiyon insanlığı var, vaaz ve hatipliği var, manevi ve halk önderliği var. Akif‘in hayat felsefesinde doğru adam olmak düsturu var. Akif, şiiri sanat için değil, toplumu eğitmek ve harekete geçirmek için yazmıştır" diye konuştu. Panele katılan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü M. Ragıp Üye de, milletlerin tarihlerinde iz bırakan olay ve şahsiyetler bulunduğunu, milli şuuru ayakta tutmak için bunları hatırlamak gerektiğini söyledi. Mehmet Akif‘in Türk milletinin tarihinde iz bırakan bir kişi olduğunu ifade eden Üye, "Akif‘in hangi şartlarda yazdığını bilmemiz gerekiyor. Mehmet Akif, Türk milleti tarihinin en karanlık dönemini yaşarken herkesi yurt savunmasına çağırdı. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın ama Akif‘ler hep olsun" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından panele geçildi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Gökçek‘in moderatörlüğünü yaptığı panelde, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, Balıkesir Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Varlı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sebahattin Çağın, Mehmet Akif Ersoy‘un hayatı ve eserleri ile ilgili bilgiler verdi. Panel öncesinde lisenin girişinde Mehmet Akif Ersoy‘un kendi el yazması olan ilk İstiklal Marşı yazımları sergilendi. Ayrıca, İstiklal Marşı‘nın ilk beste çalışma belgeleri de sergilendi. Panel öncesinde Karşıyaka Selçuk Yaşar İlköğretim Okuulu‘nun minik öğrencilerinin İstiklal Marşı‘nı okuması salonda bulunanları duygulandırdı.