Öğrencilere ‘Talasemi‘ Eğitimi

Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen ve talasemi sıklığını belirlemek için uygulanan ‘talasemi eğitimi‘ Adıyaman‘da lise düzeyindeki okullarda eğitim gören öğrencilere verilmeye başlandı.

Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Adıyaman Üniversitesi ve Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Adıyaman‘daki bütün liselerde bu eğitim verilecek. Rekabet Kurumu Lisesi‘ndeki öğrencilere yönelik verilen eğitim öncesinde öğrencilerden kan alındı.

Proje sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Ahmet Genç ve Proje Araştırmacıları Prof.Dr. Eyyüp Rencüzoğulları, Yrd.Doç.Dr.Deniz Taştemir, Yrd.Doç.Dr. Meral Urhan Küçük ile Yrd. Doç.Dr. Süleyman Bayram tarafından verilen eğitimde, talasemi hastalığının içeriği ve zararları anlatıldı. Talasemi hastalığının kalıtsal bir hastalık olduğuna vurgu yapılırken, hastalığın zamanındaki tetkik ve tedavilerle önlenebilir bir hastalık olduğu öğrenildi.

Genellikle Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak görüldüğü için Akdeniz anemisi olarak bilinen Talasemi hastalığının kansızlık belirtileriyle ortaya çıktığını ifade edilirken, bu hastalığın Dünya ile birlikte Türkiye‘de de görülme olasılığının yüzde 3 olduğu açıklandı.

Eğitimler sırasında yapılan açıklamada, talasemi taşıyıcılarının sağlıklı görüldüğü anlatılırken, taşıyıcıların genellikle hastalıklarından haberdar olmadıkları ileri sürüldü. Ayrıca, hastalığın önlenebilirliğiyle ilgili de, "Anne ve baba taşıyıcı olup olmadıklarını evlilik öncesi talasemi taraması ile öğrenebilirler. Taşıyıcı oldukları belirlenen anne ve babanın, doğum öncesi genetik tanı ile hasta çocuk sahibi olmaları önlenebilir" denildi.

Kaynak: İHA