Başkana Sarıkamış Şehitleri Tablosu

Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu‘na 1914-1918 yılları arasında Kafkas Cephesi‘nde şehit düşen Bilecikli askerlerin isimlerinin yazılı olduğu bir tablo hediye edildi.

Bozüyük Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu‘nun davetlisi olarak Bozüyüklülere "Sarıkamış:1914-1915" konulu konferans veren Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı ve Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, 1914 yılında Sarıkamış‘ta donarak ölen 90 bin şehidin yaşadıkları zorlukları ve Kurtuluş Savaşı‘nın nasıl kazanıldığını anlattı. Sönmez, Sarıkamış‘ta şehit olan askerlerin Rus askerlerine değil, dondurucu soğuğa yenildiğini, ama, Rus ordusunun o zamanlar bunu bir propaganda aleti olarak kullandığını belirtti.

Konuşmasını Rus Devlet arşivlerinden elde ettiği görüntüler ve slaytlarla sunan Prof. Dr Sönmez, "2 gün Sarıkamış‘ı vermemek için direnen askerlerimiz soğuğa yenik düşmüştür. 4 ay karın altında kalan şehitlerimiz, kar eridikten sonra bir kardelen gibi gün ışığına çıktılar. Onun için Sarıkamış şehitlerinin timsali kardelendir. Bugün 23 bin şehidimizin yerini biliyoruz. Onları ziyarete açmak için çalışıyoruz. Sarıkamış unutulmadı, çünkü orada ağıt var, anaların göz yaşı var" dedi.

Konferans sonunda kitaplarını imzalayan Prof. Dr. Sönmez, konferansa katılan Bozüyük Belediye Başkanı Ahmet Berberoğlu‘na Bilecik‘in 1914-1918 Kafkas cephesi şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu bir tablo hediye etti. Tablo üzerinde o dönemde şehit olan Bilecik merkez, Söğüt, Gölpazarı, Pazaryeri, İnhisar gibi Bilecik‘in her bölgesinden savaşa katılmış ve vatan aşkıyla şehit düşmüş askerlerin isimleri ile Bozüyük‘ten de 7 şehidin adı yer alıyor.

Kaynak: İHA