TDK, Evliya Çelebi'nin 400. doğum yıl dönümünü kutlayacak

Evliya Çelebi doğum yılı şerefine Google logo değiştirdi.Dünyaca ünlü gezgin ve anlatı ustası Evliya Çelebi'nin doğumunun 400. yılı anısına memleketi Kütahya'da düzenlenen uluslararası sempozyum başladı.

Evliya Çelebi doğum yılı şerefine Google logo değiştirdi.Google doodle'u Evliya Çelebi için değiştirerek ünlü seyyahın hatırlanmasını sağladı. Dünyaca ünlü arama motoru Google Evliya Çelebi gibi ünlü kişlerin doğum ve ölüm yıldönümlerinde logosunu değiştirerek o kişileri yaşatmaya çalışıyor. Bugün de Evliya Çelebi için özel doodle çalışması yaptı. Dünyaca ünlü gezgin ve anlatı ustası Evliya Çelebi‘nin doğumunun 400. yılı etkinlikleri, UNESCO tarafından anısına Kütahya‘da düzenlenen uluslararası sempozyumla başladı.

Türk Dil Kurumu (TDK), Evliya Çelebi'nin 400'üncü doğum yıl dönümünü bugün  Topkapı Sarayı'nda düzenleyeceği etkinlikle kutlayacak.TDK'dan yapılan yazılı açıklamada, günümüzden 400 yıl önce 25 Mart 1611'de doğan Evliya Çelebi'nin, Türk ve dünya gezi edebiyatının en geniş kapsamlı, en büyük, en ilgi çekici gezgin ve yazarı olduğu belirtildi. Avrupa Konseyine göre Evliya Çelebi'nin ''21. Yüzyılda İnsanlığa Yön Veren En Önemli 20 Kişiden Biri'' olduğu vurgulanan açıklamada, UNESCO'nun da 2011 etkinlikler takvimine 400. doğum yılı dolayısıyla Evliya Çelebi'yi aldığı hatırlatıldı. Dünya gezi edebiyatının ve Türk kültürünün çok özel temsilcisinin 400. doğum yıl dönümünü Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşlarının yıl boyu düzenleyecekleri etkinliklerle kutlayacağı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bu etkinliklerin ilk ve en anlamlı olanı Topkapı Sarayı'nda, Türk Dil Kurumu tarafından gerçekleştirilecek. Evliya Çelebi'nin 400'üncü doğum günü, bugün saat 20.00'de Topkapı Sarayı'nda edebiyat, sanat, siyaset, bilim ve kültür dünyamızın önde gelen isimleri ile günümüzün gezginleri ve gezi yazarlarının aralarında olduğu 400 davetliyle kutlanacak. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız ile Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'ın açış konuşmalarının ardından Evliya Çelebi'nin 'Seyahatnamesi'nden bölümler canlandırılacak. TRT'de gece için hazırlanan kısa film gösterimi yapılacak.'' Törende, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğunun Evliya Çelebi döneminin musikisinden örnekler sunacağı ifade edilen açıklamada, Seyit Ali Kahraman'ın Evliya Çelebi ve Seyahatname'si üzerine konuşma yapacağı, bugünün gezginlerinden Nasuh Mahruki ile Nuray Yılmaz'ın Evliya Çelebi'den nasıl esinlendiklerini anlatacağı duyuruldu.

TDK, Evliya Çelebi'nin 400. doğum yıl dönümünü kutlayacak