Türkav İmamoğlu Şubesi’Nde Konferans

Araştırmacı-Yazar Şamil Yazan, Ermenilerin Doğu Anadolu’da bir Ermeni Devleti kurma ümitleri ortadan kalkınca I. Dünya Savaşı sonrasında Fransızların desteğinde Kozan Sancağı merkezli bir Kilikya Ermeni Devleti kurma hayallerine kapıldıklarını ve Türk milletinin buna asla izin vermediğini söyledi.

Yazan, TÜRKAV İmamoğlu Şubesi’nde verdiği konferansta, Ermenilerin Kozan Sancağı ve çevresine 11. Yüzyıldan sonra yerleştiklerini ve Bizans’ın Doğu Anadolu ve Kafkasya’da bulunan Ermenileri Batı Anadolu’ya, Rumeli ve Çukurova’ya sürgün ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Ayrıca Kozan Sancağında yaşayan Ermeniler, 1877–1878 tarihine kadar siyasi faaliyette bulunmadılar. Ermeni Sorunu uluslararası boyut kazanmasıyla beraber Kozan Sancağı’nda siyasi faaliyetlere giriştiler. Son olarak Ermenilerin Doğu Anadolu’da bir Ermeni Devleti kurma ümitleri ortadan kalkınca I. Dünya Savaşı sonrasında Fransızların desteğinde Kozan Sancağı merkezli bir Kilikya Ermeni Devleti kurma hayallerine kapıldıklar ancak, Türk milleti buna asla izin vermedi."

Yazan, daha önce İmamoğlu Tarihi isimli bir çalışmasının bulunduğunu ve 2011 tarihinin ocak ayında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Sosyal Bilimlerde yüksek lisans eğitimini tamamladığını ifade ederek, tez konusu olarak “Kozan Sancağında Yaşayan Ermenilerin Siyasi Faaliyetleri”ni seçtiğini söyledi. Şamil Yazan bu çalışmasının Kozan, Kadirli, Feke, Saimbeyli ve İmamoğlu ilçelerinin tarihlerine büyük katkı sağlayacağını belitti.

İmamoğlu TÜRKAV Şubesi Başkanı Ömer Işık, bu tür konferansların ileriki haftalarda da devam edeceğini vurgulayarak, Araştırmacı Şamil Yazan’a konuşmasından dolayı teşekkür etti.

Kaynak: İHA