Prof. Dr. Karadeniz: Nüfusumuzun Yüzde 30‘U Uykululuk Halinde

Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu söyledi. Karadeniz, "Bir kimsenin günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek derecede uykululuk hali nüfusun yüzde 30‘unda görülmektedir." dedi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu söyledi. Karadeniz, "Bir kimsenin günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek derecede uykululuk hali nüfusun yüzde 30‘unda görülmektedir." dedi.

18 Mart 1. Dünya Uyku Tıbbı Günü sebebiyle bir açıklama yapan Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof.Dr.Derya Karadeniz, uyku tıbbının Türkiye‘de dünya standartlarında uygulanabilmesi için gerek kongre, gerek kurslar yoluyla eğitim yaptıklarını söyledi. Ülke çapında tüm hastanelere Uyku Tıbbı ve Narkolepsi hastalığına dikkat çeken bilgilendirici posterler asıldığını anlatan Prof. Dr. Karadeniz, uyku hastalıklarının tedavi edilebilir hastalıklardan olduğunu, doğru tanı ve tedavinin kişisel ve toplumsal hayat açısından çok büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. Karadeniz, "Derneğimizin ana hedefi, uyku tıbbının ülkemizde dünya standartlarında uygulanabilmesidir. Hem hekimleri hem de halkı uyku hastalıkları ve bunların sonuçları ve tedavileri ile ilgili olarak bilgilendirmek, gerek kişisel gerekse toplumsal sağlığa katkıda bulunmaktır" diye konuştu.

UYKU HASTALIKLARI KRONİKTİR

Uykuyla ilişkili hastalıkların, uykunun yapısında bozukluğa neden olarak gece ya da gündüz bazı belirtilere yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, uyku hastalıklarının kronik hastalıklar olduğu için, hastaların belirtileri genellikle fark etmediğinin altını çizdi. Ancak uyku hastalıklarının kalp ve beyin damar hastalıkları başta olmak üzere diğer birçok hastalığı tetiklemekte olduğuna işaret eden Karadeniz şunları söyledi: "Uyku hastalıklıkları altı farklı grupta 75 den fazla hastalığı kapsar. Uykusuzluk şikayeti nüfusun yüzde 20 ile 35‘inde görülebilmektedir. Uyku apne sendromu ve huzursuz bacak sendromu nüfusun yüzde 4 ile 10’unda görülmekte, nöromusküler hastalık, inme, obezite, böbrek hastalıkları, hipertansiyon ve kalp hastalıkları mevcudiyetinde ise daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir kimsenin günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek derecede uykululuk hali nüfusun yüzde 30‘unda görülmektedir."

Gündüz uykululuk ile seyreden hastalıklar içinde en önemlisinin narkolepsi hastalığı olduğunu ifade eden Karadeniz, bu kısa uyuklamalara karşı koyamadığı için kişilerin iş ve özel hayatının önemli ölçüde etkilendiğini ve uyuyakalma nedeniyle kazalara maruz kalınabildiğini vurguladı.