'CHP'nin teklifi seçime dönük bir girişim'

Star Gazetesi Yazarı Şamil Tayyar, CHP'nin Meclis'e sunduğu bedelli askerlik teklifinin seçime dönük bir girişim olduğunu savunarak, bugünün şartlarında bedelli askerliğin sağlıklı olmayacağını söyledi. Yazar Fikri Sağlar ise, "CHP bunu yapıyorsa, karşılığında sorumluluğunu da alır" dedi.

'CHP'nin teklifi seçime dönük bir girişim'
CHP, Bedelli Askerlik İstedi (Son Detaylar)

Beyaz tv ekranlarında yayınlanan Derin Gündem programının dün akşam ki bölümünde Latif Şimşek, Şamil Tayyar ve Fikri Sağlar, CHP'nin Meclis'e sunduğu bedelli askerlik teklifi konusunu tartıştı.

Şimşek'in "Bu seçime yönelik bir girişim mi bu sorusuna" Tayyar, "Seçime dönük olabilir. Ben bunu eleştirmiyorum. Yani seçime yönelik olduğu çok aşikar. Parlamento kapanmadan üç beş gün önce bunu getirmesi seçime dönük. Ama ben bunu yadırgamıyorum siyasi partiler bu tür manevralar yapabilirler" diye cevap verdi.
 
"Fakat burada kişisel kanaatlerimi söyleyeceğim" diyen Tayyar, "Askerlik sistemini kökten değiştirecek düzenlemeler yapılmadan, böyle bir bedelli düzenlemesinin bir palyatif çözüm olacağını ve bununda yarar getirmeyeceğini düşünen, bunu anlatan, bundan dolayı da bana kızan çok sayıda bedelli askerlik bekleyen vatandaşımız olduğunu biliyorum" dedi.

BU MESELEDE, SİYASİ DAVRANMAKTAN VAZGEÇİLMELİ
 
Askerlik mevzusunun toplumun kanayan bir yarası olduğunu ve bunun çözümünün gerektiğine işaret eden Tayyar, "Çünkü terörle mücadelede ağırlıklı olarak askerler yer alıyor. Ve Türkiye bu sorunu 35 yıldır yaşıyor. Gelinen noktada hala çözülebilmiş değil. Bu sadece seçime dönük üç beş vatandaşın oyunu almak. Bu birşey değil ben bunu çok önemsemiyorum. Ama üzerinde durulması ve konuşulması gereken bir konu sonuçta böyle bir düzenlemeyi bekleyen bir kesimde var. Bunu iki taraflı düşünmek lazım Türkiye'de terör sorunu çözülmeden ve buna bağlı olarakta askerlik sistemini yeniden sorgulamadan, yeniden biçimlendirmeden, siz kalkar bedelliyle ilgili bir karar alırsanız, toplumda yeni tartışmalara, yeni çatışmalara sebebiyet verebilirsiniz. Bundan yararlanacak bazı vatandaşlarımızın hayır duasını alırken çok fazlaca vatandaşımızın beddua alacaklarını düşünüyorum. Onun için bu meseleye siyasi davranmaktan vazgeçip daha gerçekçi bakmak gerektiği kanaatini taşıyorum" şeklinde konuştu. 

Şimşek ise, "Ben CHP'lilerin başka kanallardaki programlarını da izledim doğrusu pek çok soruya cevap vermekte zorlandılar. hazırlıksız bir çalışma gibi geldi bana" görüşünde bulundu.

DOĞU'DAN ŞEHİT GELDİĞİ ZAMAN CHP BUNUN ALTINDA KALIR
 
Bu haliyle bedelli uygulamasına sıcak bakan birisi olmadığını vurgulayan Tayyar, "Bu hakikaten kanayan yarayı daha fazla kanatır diye düşünüyorum. Yarın Allah koruusun Doğu'dan iki şehit cenzasesi geldiği zaman bu bedelli projesinin altında kalır CHP. Öncesi arkası ve sonu düşünülmeden ortaya atılmış ve tümüyle seçime yönelik bir proje. Bunu yadırgadığım için söylemiyorum. Bu kadar hassas bir konunun seçim malzemesi haline getirilmesini doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in, "Yıllık geliri 12 bin TL'nin altında olanların hiçbir bedel ödememesini öngördüklerini açıkalayan Hamza Çebi yıllık geliri 25 bin TL’den az ve 12 bin TL’den fazla olanlar 7 bin 500 TL ödeyecek, 25 bin TL’den fazla olanların ise 15 bin TL bedel karşılığında temel askerlik eğitimini almak koşuluyla askerliklerini yapmış sayılacaklarını açıkladı. Şimdi neye göre 12 bin TL neye göre 25 TL. Yani bunu nasıl tespit edecekler" sorusuna karşılık Sağlar, "Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verdiği veriler var. Onların kriterlerine göre alıyorsunuz" dedi.

Tayyar'ın, "Bu kanunu çıkardınız. Çıkardığınız anda askerlik çağına gelmiş kaç bin kişinin askerlikten muaf haline geleceğini, bunu mevcut ordunun sayısını dikkate aldığınızda nasıl bir zafiyet doğuracağını, artık önümüzde seçim var ve bu önümüzdeki süreçte terörün azacağını konuşuyoruz bu konuda istihbarat bilgileri var. Şimdi bunun terörle mücadeleyi nasıl etkileyeceğini CHP hesapladı mı sorusuna?" sorusuna ise Sağlar şöyle cevap verdi:

"Bunları tabi tam detaylarını bilmeden konuşmak doğru değil. Ben baştan itibaren bedelli askerliğin bugünkü koşullar içerisinde geçerli olmadığını söyleyen insanlardanım. Ama ben o konuşmalarda dedim ki, artık Türkiye profesyonel askerliğe geçiyor, uzman çavuşlar, şimdi uzman er ve erbaşlar yasası çıktı dolayısıyla askerlik zorunlu olmaktan da çıkarılmalıdır dedim. Türkiye eğer profesyonel askerliğe geçiyorsa bu profesyonel askerlikte o zaman zorunlu askerliği ya toptan kaldıracaksınız ya da belli sürelerde ben zorunlu askerliğim şu kadardır 1 aydır diyerek kapatacaksınız. Böylelikle iş gücünüzü başka yere getireceksiniz. Bunu savundum baştan biri.

CHP evet bunu seçim bildirgesi olarak bunu böyle getiriyor ama yasaya da veriyor. İktidar olur bunu yapar. Neden yapar? Yapıyorsa karşılığında da sorumluluğunu alır ama burada başka birşeyde getiriyor yani daha önce konuşulanlardan farklı bir kriter koymuş diyor ki 83 yılında önce doğanlardan hiç bir bedel almayacağız diyor."

BEYAZ GAZETE