İzaydaş Atıklardan Biyogaz Üretimi İçin Patent Aldı

İZAYDAŞ ve Kocaeli Üniversitesi arasında 2008 yılında yapılan Sanayi-Üniversite işbirliği protokolü çerçevesinde biyogaz üretimi için gerçekleştirilen AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen sistem başarı oldu.

İZAYDAŞ ve Kocaeli Üniversitesi arasında 2008 yılında yapılan Sanayi-Üniversite işbirliği protokolü çerçevesinde biyogaz üretimi için gerçekleştirilen AR-GE çalışmaları kapsamında geliştirilen sistem başarı oldu. Birinci faydalı model dört kademeli Biyogaz Üretim Tesisi için alındı. Tesis tarımsal, evsel ve endüstriyel organik atıklar, enerji bitkileri, hayvan gübreleri veya bunların karışımları ile yüksek verimle çalışabiliyor. Geliştirilen sistem değişken atık miktar ve içerikleri ile çalışabilir özellik taşıyor ve ayrıca elde edilen biyogazdan elektrik üretilirken, atıklar geri kazanılmış, kaliteli organik gübre de elde edilmiş oluyor. İkinci faydalı model ise Biyogaz yıkama ve filtreleme sistemi için alındı. Bu buluş; biyogazın içindeki aşındırıcı partikülleri ve korozif etkiye sahip olan nemi yıkayıcı sıvı içinde hapsediyor. Biyogazı nemden arındırarak, biyogaz depo sistemi çalışma basıncını ayarlayabiliyor ve biyogaz bünyesinde bulunabilen zehirli gazları aktif karbona emdirme yöntemi ile filtreliyor. Herhangi bir enerji girdisine gerek duyulmadan gaz deposunda oluşan basınç ile çalışıyor.

Çalışmalar Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr.Kadri Süleyman Yiğit ile İZAYDAŞ çalışanları Makine Mühendisi Mustafa Gündüz ve Elektronik Mühendisi Gülay Şerit tarafından gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA