Burdur’a yenilenebilir enerji biyogaz için santral umudu

Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, hayvansal ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Burdur’a elektrik, ısı ve organik gübre elde edilen biyogaz için santral kurma düşünceleri olduğunu söyledi.



Biyogaz Yatırımları Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pars Enerji Grubu Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Burdur Yatırım Destek Ofisi (YDO)’ni ziyaret etti.
Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan’a, hayvansal ve tarımsal atıkların biyogaza çevrilerek değerlendirilmesinin ekonomik ve çevresel etkileri konusunda bilgi veren Kalelioğlu, Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinde biyogaz tesislerinin oldukça yaygın olduğunu hatırlattı ve bu teknolojiyi ülkemize kazandırıp temiz enerji üretimi sağlamak için yoğun çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Kurulacak bir biyogaz tesisinden, elektrik, ısı ve organik gübre elde edildiğini belirten Kalelioğlu, organik atıkların gelişi güzel çevreye atılmasının yerine yenilenebilir enerji üretimi ile ülke ekonomisine kazandırılabileceğini söyledi.

ŞEKER PANCARI ATIKLARI
Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan da hayvansal ve tarımsal üretimin yoğun olduğu Burdur’un böyle bir yatırım için en uygun merkezlerden biri olduğunu ifade etti. Candan, sonbahar döneminde Burdur Şeker Fabrikası’nın pancar atıklarının da biyoenerjide değerlendirilebileceğini, bu konuda BAKA olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Toplantıda, Batı Akdeniz Bölgesi’nin başta güneş enerjisi ve biyoenerji alanlarındaki avantajlarının değerlendirildi. BAKA’nın çağrıya çıktığı ilk mali destek programında yenilenebilir enerji alanındaki yatırımların öncelikler arasında yer aldığı hatırlatıldı.

Pars Enerji Grup Genel Müdürü Kayhan Kalelioğlu, bölgeyi yakından incelemek ve gelişmeleri takip etmek amacıyla Burdur’a bir şube açmak istediklerini belirtti. Kalelioğlu, Burdur YDO olarak söz konusu şubenin açılış işlemlerini önümüzdeki günlerde tamamlayabileceklerini belirtti.