Başkentte Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına, bugün ve yarınki konserlerinde viyolonsel sanatçısı Alexander Rudin eşlik edecek.

Şef Marek Pijarowski yönetimindeki orkestra, konserlerinde Jean Sibelius‘un ‘‘Finlandiya Üvertürü Op.26‘‘, Paul Hinde6mith‘in ‘‘Viyolonsel Konçertosu 1940‘‘ ile Hector Berlioz‘un ‘‘Fantastik Senfoni Op.14‘‘ adlı eserlerini yorumlayacak.

Bilkent Senfoni Orkestrasının 19 Şubattaki konserine, soprano Carole Farley konuk olacak. Jose Serebrier yönetimindeki orkestra, Edvard Grieg‘in ‘‘Altı Şarkı‘‘, ‘‘Peer Gynt Süiti No.1, Op. 46‘‘, ‘‘Peer Gynt Süiti No.2, Op.55‘‘ eserlerini seslendirecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, ‘‘Çardaş Prensesi‘‘, ‘‘İçimizden Biri‘‘, ‘‘Timurlenk‘‘, ‘‘Yusuf ile Züleyha‘‘, ‘‘Harem‘‘ ve ‘‘Küresel Isınma‘‘ adlı eserleri beğeniye sunacak. 

Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT), müzikal çocuk oyunu ‘‘Benim Tatlı Meleğim‘‘in prömiyerini yarın yapacak. ADT, bu hafta 14 oyunla seyircinin karşısında olacak.

-TİYATRO-

BÜYÜK TİYATRO:

Ali Berktay‘ın yazdığı, Ayşe Emel Mesci‘nin yönettiği ‘‘Kerbela‘‘, yarın ve 20 Şubatta izlenebilir. Dekorunu Murat Gülmez, kostümlerini Hale Eren‘in hazırladığı oyunun ışık düzeni Yakup Çartık‘a ait. Oyunda, Rengin Samurçay, Aysel Çakar Kara, Ötüken Hürmüzlü, Gül Gökçe, Alpay Ulusoy, Erdinç Gülener, Serdar Kayaokay, Volkan Benli, Leyla Gülener, Nihat Hakan Güney ve Ersin Ayhan başlıca rolleri paylaşıyor.

CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ:

Müzikal çocuk oyunu ‘‘Benim Tatlı Meleğim‘‘in prömiyeri, yarın yapılacak. Metin Arslan‘ın yazıp yönettiği oyunun dekoru Hakan Dündar, giysileri Ceren Karahan, ışık tasarımı Yakup Çartık, müzikleri Meltem Taşkıran, dans düzeni Yasemin Erkan imzasını taşıyor. Oyunda, zeki, duygusal ve içine kapanık bir çocuk olan Selim‘in hayal dünyasındaki yolculuğu anlatılıyor.

Suat Derviş‘in yazdığı, Gülriz Sururi‘nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun ‘‘Fosforlu Cevriye‘‘, bugün, yarın ve 19 Şubatta temsil verecek. Dekor ve kostümü Hakan Dündar, ışığı Yakup Çartık, özgün müziği Attila Özdemiroğlu‘na ait oyunda Ali Hakan Beşen, Dara Tan, Deniz Baytaş, Feray Darıcı, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Nusret Çetinel, Uğur Çavuşoğlu ve Zeynep Aytek Metin rol alıyor.

Turan Oflazoğlu‘nun yazdığı, Şakir Gürzumar‘ın yönettiği ‘‘Genç Osman‘‘ adlı oyun, 22 ve 23 Şubatta Ankaralıların beğenisine sunulacak.

ŞİNASİ SAHNESİ:

‘‘Bir Savaş Hikayesi‘‘ adlı oyun, bugün, yarın ve 19 Şubatta izlenebilir. ABD‘li yazar Jeanne Beckwith‘in yazdığı, Esra Ege‘nin Türkçeye çevirdiği oyunu Aclan Büyüktürkoğlu yönetiyor. Dekorunu Murat Gülmez‘in, kostümlerini Günnur Orhon‘un hazırladığı yapıtın ışık tasarımı Mehmet Yaşayan‘ın imzasını taşıyor. Ahmet Türkoğlu, Aylin Gürsoy Ariöz, Bahadır Karasu, Cahit Öztüfekçi, Koray Karaca, Mithat Erdemli, Savaş Tamer, Seda Oksal, Eren Oray‘ın da yer aldığı kalabalık oyuncu kadrosuna sahip eserde, bir askeri üsse kendi ordu mensuplarının üzerine ateş açmaya başlayan askeri doktorun öyküsü anlatılıyor.

KÜÇÜK TİYATRO:

Barış Eren‘in yazıp yönettiği ‘‘Soğuk Bir Berlin Gecesi‘‘, bugün, yarın ve 19 Şubatta seyirciyle buluşacak. Dekoru Sinan Yardımedici, kostümü Günnur Orhon, ışığı Zeynel Işık‘a ait oyunda, Olcay Kavuzlu, Fulya Koçak, Ferahnur Barut, Eray Eserol, Adnan Erbaş, Mahmut Işık rol alıyor.

‘‘Erkek ve Kadın‘‘ adlı yapıt, 22 ve 23 Şubatta temsil verecek. Bilal Gürdere, Buket Türkyılmaz, Nesrin Üstkanat, Emine Semra Gökalp, Oktay Dal, Pınar Gün, Akın Berk Sağıroğlu‘nun rol aldığı oyunun dekor ve kostümleri Sertel Çetiner, ışık tasarımı Ahmet Karademir, müzik düzeni Can Atilla‘ya ait.

AKÜN SAHNESİ:

Nazım Hikmet‘in yazdığı, Nihat Asyalı‘nın derlediği, Rüştü Asyalı‘nın yönettiği ‘‘Nazım Hikmet‘in ‘Memleketimden İnsan Manzaraları‘ndan Onbir Tablo‘‘ adlı sunum, bugün, yarın ve 19 Şubatta beğeniye sunulacak. Dekor tasarımı Hakan Dündar, ışık tasarımı Ersen Tunççekiç, müziği Cem İdiz‘e ait sunumda, yönetmen yardımcılığını Berin Ötenel üstlendi. Oyunu, Rüştü Asyalı ve Cem İdiz sunuyor.

Suat Derviş‘in yazdığı, Gülriz Sururi‘nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun ‘‘Fosforlu Cevriye‘‘, 22 ve 23 Şubatta izlenebilir.

ALTINDAĞ TİYATROSU:

Özensizlik nedeniyle kısa sürede biten aşkları esprili dille işleyen ‘‘Geç Kalanlar‘‘, bugün, yarın, 19 ve 20 Şubatta sahnelenecek. Pervin Ünalp‘ın yazdığı, Nesrin Üstkanat‘ın yönettiği eserin dekorunu Işın Mumcu, kostümlerini Sevgi Türkay hazırladı. Işık düzenini Osman Uzgören‘in yaptığı eserde, Füsun Günuğur, Levent Şenbay, Dilara Keyf Günüç ve Deniz Alver Çamlıdağ oynuyor.

Yıldırım Keskin‘in yazdığı, Ali Hürol‘un yönettiği ‘‘İçlerinden Hangisi‘‘ adlı oyun, 22 ve 23 Şubatta temsil verecek.

İRFAN ŞAHİNBAŞ TİYATROSU:

Ayşe Emel Mesci‘nin yönettiği ‘‘Şair Baba ve Damdakiler‘‘ adlı oyun, bugün, 19 ve 23 Şubatta seyircisiyle buluşacak. Bursa Cezaevinde kalırken tanıştığı Nazım Hikmet‘ten ders alıp kendini geliştirerek ünlü bir ressam olan İbrahim Balaban‘ın, cezaevi günlerini anlattığı eserde Aydın Uysal, Bülent Çiftçi, Cengiz Uzun, Cem Balcı, Eda Yılmaz Yener, Erdinç Doğan, Erkan Alpago, Esra Akdoğan, Gültekin Gülkan, Mehmet Ali Toklu ve Miraç Eronat başlıca rolleri paylaşıyor.

STÜDYO SAHNE:

‘‘Moskova-Petuşki Yolun Sonu‘‘ adlı oyun, yarın ve 20 Şubatta seyircinin karşısında olacak. Venedict Yerofeev‘in yazdığı, Umut Toprak‘ın yönettiği oyunda, Murat Çidamlı, Tolga Tecer, Suat Karausta rol alıyor. Oyunun dekor ve kostüm tasarımı Ali Cem Köroğlu, ışık tasarımı Osman Uzgören, müzik düzeni Tolga Tecer ve Fırat Akarcalı‘ya ait.

‘‘Bir Delinin Hatıra Defteri‘‘ adlı yapıt, 22 Şubatta temsil verecek.

ODA TİYATROSU:

Nazlı Nihan Şenol‘un yazdığı, Maral Üner‘in yönettiği ‘‘Dönülmez Akşamın Ufkundayız‘‘ adlı eser, bugün, yarın, 19, 22 ve 23 Şubatta izlenebilir. Dekor ve kostüm tasarımı Gül Emre, ışığı Burhanettin Yazar‘a ait oyunda, Mehmet Ege, Işıl Poyraz ve Ahmet Yılmaz rol alıyor.

-OPERA-BALE-

OPERA SAHNESİ:

Tiyatro, opera ve müzik sanatlarının en keyifli yanlarının kesiştiği operet eserlerinden ‘‘Çardaş Prensesi‘‘, 19 Şubatta sahnelenecek. Ünlü besteci Emmerich Kalman‘ın en ünlü operetlerinden olan eserin rejisini Recep Ayyılmaz üstleniyor. Sunay Muratov ve Wolfrang Scheidt‘in dönüşümlü olarak orkestra şefliğini üstlendiği operetin dekoru Tuncay Kalyon, kostümü Gazal Erten, koreografi çalışması ise Nilgün Birsel Demireller‘e ait. Eserin kurgusu, yanlış anlaşılmadan dolayı ayrılıklar yaşayan iki aşığın mutlu sonla biten hikayesi üzerine yapılmış. 

Modern Dans Topluluğu ‘‘İçimizden Biri‘‘ adlı eseri 21 Şubatta beğeniye sunacak.

Dönemin en güçlü müziksel trajedilerinden ‘‘Timurlenk‘‘ operası, 22 Şubatta izlenebilir. Timurlenk ile Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid arasındaki rekabetin hikayesi Handel‘in müzikleriyle taçlanacak. Mehmet Ergüven‘in sahneye koyduğu, orkestra şefliğini Alessandro Cedrone‘nin yaptığı eserin dekoru Nihat Kahraman, kostümleri Sevda Aksakoğlu ve ışık düzeni Emin Saraçoğlu‘na ait.

Ünlü Türk besteci Okan Demiriş‘in dünya repertuvarına kazandırdığı ‘‘Yusuf ile Züleyha‘‘ operası, 23 Şubatta seyirciyle buluşacak. Aytaç Manizade‘nin sahneye koyduğu, orkestra şefliğini Prof. Winfried Müller‘in, koro şefliğini Mustafa Erdoğan ve Ali Hoca‘nın üstlendiği eserin dekoru Çağda Çitkaya‘ya ait. Eserin kostümleri Çimen Somuncuoğlu, ışığı Tahsin Çetin imzasını taşıyor.

Osmanlı Sarayı‘ndaki harem yaşantısı ile Kösem Sultan‘ın entrikalarını konu alan ‘‘Harem‘‘ adlı bale eseri, 24 Şubatta sahnelenecek. Osmanlı usul müziği eşliğinde sahneye gelen eserin reji ve koreografisini Merih Çimenciler üstleniyor.

LEYLA GENCER SAHNESİ: ‘‘Küresel Isınma‘‘ adlı çocuk balesi, 20 Şubatta izleyicileriyle buluşacak.

-SİNEMA-

Başkent sinemalarında bu hafta 5 yeni film seyirciyle buluşacak.

Dram türündeki ‘‘127 Saat‘‘ vizyona giriyor. Yönetmenliğini Danny Boyle‘nin yapıp, senaryosunu Simon Beaufoy ve Aron Ralston ile birlikte yazdığı filmde, James Franco, Kate Mara, Lizzy Caplan, Amber Tamblyn ile Clemence Poesy rol alıyor. ABD-İngiltere ortak yapımı filmde, Utah‘da bulunan bir kanyonda kayaya sıkışan ve 5 gün boyunca hayatta kalma mücadelesine giren Aron Ralston‘un gerçek hikayesi anlatılıyor.

Selçuk Aydemir‘in senaryosunu yazıp yönettiği komedi filmi ‘‘Çalgı Çengi‘‘ sinemalarda. Müzisyenlik yaparak hayatını kazanan Ankaralı iki teyzeoğlunun yanı başlarında işlenen cinayetle birlikte gelişen komik olayların anlatıldığı filmde, Hazal Kaya, Bora Akkaş, Erdal Tosun, Ahmet Kural, Hüseyin Elmalıpınar, Mustafa Uzunyılmaz rol alıyor.

Türk-İtalyan yapımı ‘‘Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak‘‘ izleyiciyle buluşacak. Ali İlhan‘ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı dram-komedi türündeki filmde, Claudia Cardinale, İsmail Hacıoğlu, Lavinia Longhi, Teoman Kumbaracıbaşı, Fahriye Evcen, Bedia Ener, Levent Can rol alıyor. 

Gerilim aksiyon sevenler için ‘‘Yeşil Yaban Arısı‘‘ gösterime giriyor. Yönetmenliğini Michel Gondry‘nin üstlendiği ABD yapımı filmin senaryosu Evan Goldberg ile Seth Rogen‘a ait. Cameron Diaz, Seth Rogen, Jay Chou, Christoph Waltz, Edward Furlong, Britt Reid rol aldığ filmde, gizli kahraman Yeşil Yaban Arısı ve ortağı, suç ve suçluların peşinde sokaklara çıkıyor.

Gösterildiği festivallerde beğeni toplayan ve 12 dalda Oscar‘a aday olan ‘‘Zoraki Kral‘‘ sinemalarda. Dram türündeki filmin yönetmenliğini Tom Hooper yaptı. David Seidler‘in senaryosunu yazdığı filmde, Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Robert Portal, Geoffrey Rush, Paul Trussell, Andrew Havill, Charles Armstrong, Guy Pearce yer alıyor.

Hafta boyunca seyirciyle buluşacak filmler şöyle:

ARMADA: ‘‘Aşk Tesadüfleri Sever‘‘, ‘‘Ayin‘‘, ‘‘Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak‘‘, ‘‘127 Saat‘‘, ‘‘Şampiyon‘‘, ‘‘Eyyvah Eyvah 2‘‘, ‘‘Ayı Yogi‘‘, ‘‘İncir Reçeli‘‘, ‘‘Dövüşçü‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘, ‘‘Yeşil Yaban Arısı‘‘ 

                    

METROPOL: ‘‘Aşk Tesadüfleri Sever‘‘, ‘‘Eyyvah Eyvah 2‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘, ‘‘127 Saat‘‘, ‘‘Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak‘‘, ‘‘Çalgı Çengi‘‘, ‘‘Ayin‘‘

MEGAPOL: ‘‘İncir Reçeli‘‘, ‘‘Dövüşçü‘‘, ‘‘Cadılar Zamanı‘‘, ‘‘Tron Efsanesi‘‘

OPTİMUM: ‘‘Yeşil Yaban Arısı‘‘, ‘‘Aşk Tesadüfleri Sever‘‘, ‘‘Ayin‘‘, ‘‘Eyyvah Eyvah 2‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘, ‘‘Ayı Yogi‘‘, ‘‘İncir Reçeli‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘, ‘‘Çalgı Çengi‘‘

KIZILAY BÜYÜLÜ FENER: ‘‘Aşk Tesadüfleri Sever‘‘, ‘‘Zoraki Kral‘‘, ‘‘Yeşil Yaban Arısı‘‘, ‘‘Biutiful‘‘, ‘‘127 Saat‘‘, ‘‘Dövüşçü‘‘, ‘‘Eyyvah Eyvah 2‘‘, ‘‘Ayin‘‘, ‘‘Çalgı Çengi‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘, ‘‘Şampiyon‘‘, ‘‘Sanctum‘‘

BAHÇELİEVLER BÜYÜLÜ FENER: ‘‘Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak‘‘, ‘‘İncir Reçeli‘‘, ‘‘Eyyvah Eyvah 2‘‘, ‘‘Aşk Tesadüfleri Sever‘‘, ‘‘Kurtlar Vadisi Filistin‘‘

-SERGİ-

ALTANAY SANAT GALERİSİ: Neşe Çalık‘ın resim sergisi, 28 Şubata kadar ziyaret edilebilir.

ARETE SANAT GALERİSİ: Süleyman Saim Tekcan‘ın ‘‘50. Yılında-Retrospektif‘‘ sergisi 28 Şubata kadar ziyarete açık olacak.

ATLAS SANAT GALERİSİ: Lütfü Günay‘ın ‘‘Zamanda Bellek İzleri‘‘ adlı sergisi, şubat ayı boyunca açık kalacak.

AYSEL GÖZÜBÜYÜK SANATEVİ: Hüsnü Dokak‘ın resim sergisi, 26 Şubata kadar gezilebilir.

BUDE SANAT GALERİSİ: Rahmi Eyüboğlu‘nun ‘‘Yazmalar‘‘ sergisi, şubat ayı boyunca ziyaret edilebilir.

ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ: Orhan Taylan‘ın resim sergisi, 19-28 Şubat arasında açık olacak.

ELELE SANAT GALERİSİ: Suna Özkalan‘ın sergisi, 28 Şubata kadar ziyaret edilebilecek.

GALERİ DOĞA: Emine Ottekin‘in sergisi, 5 Marta kadar gezilebilir.

GALERİ GÖZDE: Özcan Kandemir‘in resim sergisi, 26 Şubata kadar izlenime sunulacak.

GALERİ NEV: Ferhat Özgür‘ün sergisi, yarın beğeniye sunulacak. Sergi, 19 Marta kadar açık kalacak.

GALERİ POLART: Özel koleksiyon resim sergisi, 26 Şubata kadar ziyaret edilebilir.

HELİKON SANAT GALERİSİ: Ferit Yazıcı‘nın heykel sergisi, 5 Marta kadar ziyarete açık olacak.

İKİZLER ANTİKA: Gülgün Türel‘in sergisi, 5 Marta kadar gezilebilecek.

İLHAN SANATEVİ: Necla Kömürcüoğlu‘nun resim sergisi, 9 Marta kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

KURSART SANAT GALERİSİ: Turan Enginoğlu‘nun sergisi, 14 Marta kadar ziyaret edilebilir.

KUĞULU SANAT GALERİSİ: Arif Ziya Tunç‘un baskı sergisi, 21 Şubat-11 Mart arasında görülebilir.

MÜNİART SANAT GALERİSİ: Nermin Ayrım‘ın sergisi, 5 Marta kadar beğeniye sunulacak.

SANDANS SANAT GALERİSİ: Daver Darende‘nin sergisi, 22 Şubat-12 Mart arasında ziyarete açık olacak.

SEVGİ SANAT GALERİSİ: Hasan Rastgeldi‘nin resim sergisi, 5 Marta kadar izlenime sunulacak.

Kaynak: AA