Altın Çocuklar İçin El Ele Verdiler

Altın Çocuk Eğitim Kültür Derneği’nin “Göç çocuklarının eğitim merkezleriyle sokaktan kurtarılması” projesinin açılış töreni Seylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.


Sunuculuğunu Samanyolu televizyon programcısı Murat Yeni’nin yaptığı program, kentin varoşlarındaki ihtiyaç sahibi çocuklara yönelik hizmet veren Altın Çocuk Okuma Salonlarının tanıtımı ile başladı.
Nuri Çomu, Yağmur Akkülah gibi hayırsever işadamlarının yanı sıra Ferdi Tayfur, Murat Göğebakan gibi sanatçıların da katkılarıyla açılan okuma salonlarında eğitim görüp, SBS’de başarılı olan ‘göç çocuklarının’ öykülerinin anlatıldığı film büyük bir ilgiyle izlendi. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) da hibe desteği verdiği projenin açılışında konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, bir ülkenin istikbalinin iyi yetiştirilmiş çocuk ve gençlere bağlı olduğunu söyledi.
Nitelikli büyütülmüş nesillerin gelecekte kendilerinden devir alacağı hizmet bayrağını daha yükseklere taşıyacağını belirten Coş, “Bu vatan daha güzel olacaktır. Eğer bu çocuklar bilgi yerine suça itilirse, onların duyguları istismar edilerek, yanlış mecralara yönlendirilirse gelecekleri karartılmış olur. O yüzden Altın Çocuk Okuma Salonlarının temel amacı kendisine, ailesine ve ülkesine faydalı insanlar yetiştirmektir.”dedi. Bu hizmetlere maddi ve manevi omuz veren hayırsever kişi ve kurumları “ülkenin adsız kahramanları” diye tanımlayan Coş, herkese teşekkür etti.
Bir tek çocuğa bile yardım eli uzatmanın önemine işaret eden Coş, “Altın Çocuk merkezlerine sahip çıkan insanların maddi bir beklentisi yoktur. Allah rızası ve vatan sevgileri için bu işleri gönüllü olarak yürütüyorlar. Vatan sevgisi lafla değil; toplumun kaynaşması için elini taşın altına koymakla olur. Bu hizmete katkı sağlayan insanlara kalbi şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

ALTIN ÇOCUK, EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLAN KURUMLARDIR
Adana’da beli çevrelerce etek giydirilen bir çocuğun erkeklik duyguları aşağılanıp, istismar edildiğini hatırlatan Hüseyin Avni Coş, şöyle devam etti: “Bu çocuk toplumsal bir olayın içine, polise taş atmaya, korsan eylemler yapmaya sevk ediliyor. Bir kesim çocukların menfaatini düşünürken, başka çevrelerde bunları suça yönlendiriyor. Suç işleyen çocuk yakalandığında ne oluyor? Gelecekleri mi kurtuluyor, meslek sahibi mi oluyor? Hayır, hiç biri yok. Aldıkları cezalarla aksine gelecekleri kararıyor. Demek ki kendileri bir kenarda durup, çocukları bu olayların içine sokanlar, onların iyiliğini istemiyor. Altın Çocuk gibi kurumlar hiçbir ücret almadan bu yavrularımızın eğitimleri için çaba sarf ediyor. Örneklerinde olduğu gibi sahip çıkıldığında bu çocuklar sınavlarda 500 tam puan alabiliyor. Belki yarın bu çocuklar Adana valisi veya bakan olacak. Altın Çocuk Merkezlerini eğitimde fırsat eşitliğini sağlan bir kurum olarak görüyoruz.”

İHTİYAÇ SAHİBİ ÇOCUKLARA ÜCRETSİZ EĞİTİM VERİYORUZ
Altın Çocuk Projeler Koordinatörü Cengiz Yüce ise 2007 yılında 2 şubeyle açılan Altın Çocuk Okuma Salonları sayısının 16’ya ve öğrenci sayısının 4 bine çıktığını dile getirdi. Öğrencilerin dernek merkezlerinde ücretsiz SBS eğitimi gördüğünü hatırlatan Yüce, şunları söyledi: “Derneğimiz, Adana’nın kenar mahallelerine göçle gelen ve yeterli eğitim imkanı bulamayan öğrencilere eğitimde fırsat eşitliğini yakalatmak için çalışmaktadır. İhtiyaç sahibi 6.,7. Ve 8. Sınıf öğrencileri ücretsiz olarak okutulmaktadır. Kısa sürede başarı gösterdik. Şakirpaşa Mahallesindeki şubemizde Türkiye birincisi çıktı. Ayrıca 520 8. Sınıf öğrenciden 2 Fen Lisesi, 5 Sosyal bilimler Lisesi, 12 Anadolu Öğretmen Lisesi, 319 Anadolu Lisesi Lisesi ve 33 Sağlık Meslek Lisesi ile toplam 371 kişi yerleştirildi. Sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında kendi mahallelerinden daha dışarıya çıkmayan çocuklara şehir dışı geziler, piknik, sinema ve tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. ÇKA, geçen yıl yürütülen ve başarıyla tamamlanan projemiz kapsamında 5 eğitim merkezi açılmış. Bu yıl ki proje çerçevesinde ise 3 eğitim merkezinde akıllı tahta teknolojisi getirilmiştir.”

HAYIRSEVERLERE PLAKET VERİLDİ
Organizasyonda Altın Çocuk Okuma Salonları’na yaptıkları yardımlardan dolayı İşadamları Nuri Çomu, Yağmur Akkülah, Mehmet Kılınç, Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, AGİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seyfettin Alpat, Akdeniz TV. Sahibi Yüksel Evsen, Burç Okulları Genel Müdürü Sultan Sözeri, Işık Dershaneleri Genel Müdürü Mehmet Seyman, SAMEDER Şube Başkanı Bünyamin Berber, Opr. Dr. Alaaddin Pekedis’e plaket verildi.

Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Çomu’nun ödülünü alan işadamı oğlu Hüseyin Çomu, okuma salonlarında yetişen her bir çocuk ve öğretmenlerle gurur duyduğunu ifade etti. Yağmur Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Yağmur Akkülah ise ilk Diyarbakır’a yaptıkları bir gezide gördükleri okuma salonlarından çok etkilendiklerini ve bunların Adana’da da açılması gerektiğine karar verdiğini kaydetti. Bu merkezlerde milli ve manevi değerlerine saygılı nesiller yetiştiğini bildiren Akkülah, “Sokaklarda başıboş kalan çocuklar benim polisime askerime taş atmayacak. Vatanını, milletini, bayrağını seven insanlar olacak.”dedi.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Altın Çocuk Merkezlerinin varoşlarda uygulanıp sonuç elde edilen en güzel proje olduğunu aktardı. AGİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seyfettin Alpat her inanın kişinin bir takım sorumluluklarla dünyaya geldiğini, bu borcunu ödemenin en güzel yolunun ise bu tür kurumlara yardım etmekten geçtiğinin altını çizdi.

ÖĞRENCİ VELİLERİ DUYGULANDIRDI
Emekli olduktan sonra 7 yıl önce Van’dan Adana’ya göç eden öğrenci velilerinden İzzet Kayagüney, bir vesileyle Altın Çocuk Okuma Salonları’ı ile tanıştıklarını anlattı. Kayagüney, “Doğudan gelin bir aile olarak, önce biraz tereddüt geçirdik. Ama şükürler olsun şimdi orada iki kızım okuyor. Bunlardan Seyide Nur, SBS’de 500 puan alarak Türkiye birincisi oldu. Allah sizlerden razı olsun.” diye konuştu.
Bir diğer öğrenci velisi Elazığlı Ömer Çetin de şantiyelerde çalıştığına dikkat çekerek, “Oğlum Altın Çocuk aracılığı ile Adana’nın en güzel kolejinde okuyor. Çocuklarımıza bir baba şefkatiyle terbiye edildi. Çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

KİMLER KATILDI
Organizasyona Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, Ulaştırma Bölge Müdürü Naci Serter, MTA Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak, Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürü Abdulkerim Arıkan, Kimse Yok Mu Derneği Adana Şube Başkanı Kemal Elibal’ın yanı sıra diğer kamu kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve öğrenciler katıldı.
Programda Vali Hüseyin Avni Coş, SBS’de 500 puan alan Zeynep Kayagüney ile yazdığı anlamlı mektupla herkesi etkileyen Seydanur Küçükkaya’ya hediye çeki takdim etti.
Sedat ve Serhat Kızgın kardeşlerin saz ve sesleriyle renk kattığı etkinlikte Vedat Sav’ın okuduğu ‘Bayrak’ şiiri alkış topladı.