Rusya’da Muhalefet Meydanları Sevdi; Yabloko’dan Putin’siz Yeni Yıl Çağrısı

Rusya’da muhalif gruplar hafta sonunda ülke genelinde onlarca farklı kentte 4 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerini protesto gösterileri düzenledi.

Rusya’da Muhalefet Meydanları Sevdi; Yabloko’dan Putin’siz Yeni Yıl Çağrısı
Geçen hafta 40 bin kişinin gösteri yaptığı Kremlin karşısındaki Bolotnaya Meydanı’nı bu kez yüzde 3,4 oy alarak parlamento dışında kalan Yabloko partisi taraftarları doldurdu.


Polis kaynaklarına göre bin 500’ün üzerinde göstericinin katıldığı miting olaysız sona ererken, polisin geniş güvenlik önlemi alması dikkat çekti. 4 Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde hile yapıldığı iddiası ile internet ortamında onlarca görüntü yer almış, muhalif gruplarda seçimlerin iptalini istemişti. Meydanda toplanan protestocular ellerinde “Putinsiz yeni yıl” yazılı pankartlar taşırken, çevreci ve diğer farklı görüşlere sahip yapılar da gösterilerde yer aldı.


Ana muhalefet Komünist Parti Cumartesi yaptığı toplantıda Duma seçim sonuçlarının geçersiz olduğunu deklere ederken, Parti Başkanı Genadi Zyuganov 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde başkan seçilmesi durumunda Aralık 2012’de erken parlamento seçimlerine gidileceği sözü verdi.


Rusya’nın bir çok bölgesinde de gösteriler sürüyor. Sibirya’nın İrkutsk kentinde eksi 20 derece soğuğa rağmen 500’den fazla gösterici temiz seçim isterken, Tomsk, Yaroslavl, Yekaterinburg, Kaliningrad ve diğer kentlerde de gösteriler düzenlendi.

Muhalif gruplar Moskova’da yeni büyük gösteri için ise hazırlıklarını sürdürüyor. 24 Aralık’ta yapılması planlanan gösteri için şimdiye kadar 25 bin kişi katılacağını açıklamış durumda.


Diğer taraftan muhalif gruplar 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine kilitlenmiş durumda. Uzmanlar reytingi yüzde 40’lara kadar gerileyen Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in ilk turda seçilemeyebileceğini öngörüyor. Putin adil bir devlet başkanlığı seçimleri olacağı vaadinde bulunurken, tüm seçim merkezlerinin kameralarla donatılması ve 24 saat kayıt yapılması talimatı verdi.