Rusya, Gürcistan’la Anlaştı; Dtö Üyeliği Yıl Sonuna Tamam

Rusya 18 yıldır müzakerelerini sürdürdüğü Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinde sona yaklaştı.

DTÖ üyeliği önünde tek engel olarak duran Gürcistan’la müzakereleri tamamlayan Rusya, yıl sonundan önce örgüte üye olacak. Cenevre’de Gürcistan’la müzakereleri sürdüren Rus temsilci Maksim Medvedkov, “Tiflis’in anlaşma taslağını kabul etmesinden dolayı mutluyuz. Sonunda anlaşma sağaldık” dedi.

Rusya ve Gürcistan ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya sınırında bağımsız bir şirket kurulularak gümrük kontrollerin yapılmasını ve otomatik olarak da iki ülke sınırlarına bilgi akışının yapılması ile ilgili çözümde anlaşma sağladı. Bölgedeki gümrük kapılarında denetim Birleşmiş Milletler görevlileri tarafından gerçekleştirilecek.

Rusya’nın örgüt üyeliği yaklaşık 10 yıl önce Çin’in üyeliğinin ardından tarihi bir adım olarak görülüyor. Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 2,8’ini oluşturan Rusya’nın ekonomik hacmi 1,9 trilyon dolara ulaştı. Gümrük vergilerinin önemli oranda düşürülmesi beklenen Rusya’nın DTÖ üyeliğinin, ülke gayri safi milli hasılasına uzun vadede yüzde 11’lik büyüme katkısı sağlaması bekleniyor. Zor günler yaşayan Avrupa ekonomileri için Rusya’nın DTÖ üyeliği can suyu olacak.


Gürcistan’la anlaşmanın ardından bir sonraki adım 10-11 Kasım’da Çalışma Grubu toplanacak. Grubun çalışmalarını 15-17 Aralık’ta yapılacak DTÖ bakanlar konferansına kadara tamamlaması ve Rusya’nın üyeliği ile ilgili teklifi sunması bekleniyor. Rusya, DTÖ üyeliğine kabulü ile ilgili belgeyi en fazla üç ay içinde parlamentoda oylayarak yasal süreci tamamlayacak.


Tarım sektörüne sağlanan katkı 2017’ya kadar aşamalı olarak azaltılacak ve bir kısım ürünlerde yerli sektörü korumak için gerektiğinde gümrükler artırılabilecek. Bütçe gelirlerinin yüzde 40’ını oluşturan petrol ve doğalgaz sektörün de örgüt üyeliği sınırlı bir etki oluşturacak. Avrupa ülkelerinin bir kısım indirim taleplerinin dışında sektörde Rusya açısından önemli bir değişim olması öngörülmüyor.


Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Rusya’nın DTÖ üyeliği ile ilgili değerlendirmede kazancın, kayıplardan çok daha fazla olacağı tespitinde bulunmuştu.


Alfa Bank ekonomisti Natalya Orlava The Moscow Times’a yaptığı değerlendirmede ithal ürünlerin Rusya’da yüzde 30-40 oranında original ülkesine göre daha pahalı satıldığını ve parekende sektöründe gümrük birliğinin ardından bir miktar ucuzluk yaşanacağını söyledi. Ancak Orlava bir gecede de fiyatların hızla düşmesinin beklenmemesini söyledi.