Abd’ye Dargın Japon Gazilerine Şeref Madalyası

ABD, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon İmparatorluğu’na karşı kendi yanında savaşan Japon gazilerine şeref madalyası takdim etti.



İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya karşı ABD yanında savaşan Japon askerleri geciken şeref madalyalarına kavuştu. ABD parlamentosunda Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi partiden bir çok senatör ve milletvekilinin katıldığı törene gazilerin yakınları ile beraber yaklaşık bin kişi katıldı.


İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın Pearl Harbor baskını ile ABD savaşa dahil olmuştu. O sırada ABD’de yaşayan Japon göçmenlerinin orada doğan çocuklarından 20 bin kişi gönüllü olarak savaşa katılmıştı. ABD’nin Japonya`ya karsı savaşında kilit rol oynayan Amerikalı Japon askerler, özellikle istihbarat yönüyle ABD’nin savaşta elini güçlendirmişti. Buna rağmen gaziler, savaş bittikten sonra Amerikan toplumunda Japon olmalarından dolayı ayrımcılığa maruz kalmıştı.

Madalya törenine katılan Temsilciler Meclisi Üyesi Azınlıklar Sözcüsü Nancy Pelosi, organizasyonun gecikmiş bir tören olduğunu ifade etti. Madayalari Japon gazilere takarken “Sizler sadece düşman ile savaşmadınız, sizler aynı zamanda şeref ve doğruluk için savaştınız.” diyen Pelosi, gazilere “Sizler Amerika`nın kahramanlarısınız .” diye övgüde bulundu.


Törende konuşan Kaliforniya Milletvekili Adam Schiff, devletin hata yaptığının farkına vardıklarını belirterek, yapılan hatanın düzeltilmesi için çalıştıklarını ifade etti. “Amerikan ulusu büyük bir ulustur ve ABD özgürlükler ülkesidir. Zamanında bir hata yapılmıştır, ama bugün bu hatadan geri dönülyor” diyen Schiff, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Bu insanlar biraz evvel söylediğim büyük Amerikan ulusunun kahramanlarıdır ve biz bu büyük ulusumuzla ne kadar gurur duysak azdır.”