Muş’ta 600 Depremzede Öğrenci Eğitim Görecek

Muş Milli Eğitim Müdür vekili Turgut Karakış, depremzede öğrenciler için il genelinde bulunan Yatılı Bölge İlköğretim Okulları ile liselerin kız ve erkek yurtlarında kapasite artırdıklarını söyledi.


Van’da yaşanan depremden dolayı eğitimlerine ara veren öğrenciler Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Muş’ta da yurt ve pansiyonlara yerleştirilip eğitim ve öğretime başladılar. İlköğretimde 300 kız ve 300 erkek öğrenci alacaklarını belirten Milli Eğitim Müdür vekili Turgut Karakış, merkez ilçede 6 bin 500 olan yatılı kapasiteyi 9 bine çıkardıklarını vurguladı.

Konu ile ilgili olarak makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Karakış şunları söyledi: "Muş’ta bulunan 24 Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’ndan Vanlı 300 kız ve 300 erkek öğrenciler için yer tahsis yaptık. Tekel Taşoluk YİBO, Serinova YİBO ve Kırköy YİBO’ya 300 erkek öğrencimizi yerleştireceğiz. Şuan için başvuruda bulunan ailelerin öğrencilerini bu okullarımıza alıyoruz. Kız öğrencilerimiz için de Merkez YİBO ile Sungu Vakıfbank YİBO’yu tahsis ettik. Yine bu okullarımıza da başvuruda bulunan kız öğrencilerimizi almaya başladık. Şuana kadar bu okullarımıza yaklaşık olarak 20 öğrenci geldi ve eğitimlerini devam ettiriyorlar. İlköğretim öğrencileri için şartları tutanların nakillerini alıyor, şartları tutmayanları ise misafir öğrenci olarak kabul ediyoruz. Ders çizelgelerini burada doldurup okulları açıldığı zaman tekrar Van’a geri göndereceğiz."
Lise öğrencilere yurt ve pansiyon tahsis etmekte sıkıntı yaşadıklarını belirten Milli Eğitim Müdür vekili Turgut Karakış, "İl geneli 29 lise bulunuyor. 29 lisemizin 26 pansiyonu bulunuyor. Yalnız merkez ilçede sıkıntı yaşıyoruz ancak ilçelerimizde bulunan lise pansiyonlarımızda herhangi bir sıkıntı yok. İlçelerimizde bulunan liselerimize rahatlıkla öğrenci alabiliyoruz. Tercih ile kazanan öğrencilerimizi ilçelerde bulunan okullarımıza nakil yapmaları konusunda uyardık." dedi.
Erkek pansiyonlarda kapasitenin dolduğunu belirten Turgut Karakış şöyle konuştu: "Merkez ilçede bulunan erkek pansiyonlarımız yüzde yüz kapasiteye ulaştı. Müracaatta bulunan öğrencilerimizi Valiliğimizin oluşturmuş olduğu afet yönetim merkezi ile koordineli bir şekilde çalışarak başta öğretmenevimiz olmak üzere kamuya ait olan sosyal tesislere yerleştireceğiz. Kız öğrencilerimizi ise Güzel Sanatlar Lisesi pansiyonu ve Ayşen Özyeğin Kız yurduna yerleştiriyoruz. Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda 80 ilde bu öğrencilerimize yer tahsisi yapıldığı için biz müracaat fazlasını çevre illere de yönlendiriyoruz. Muş’ta genel olarak bizim 40 bin öğrencimiz var. Yatılı kapasitemiz 6 bin 500’dü biz bunu 9 bine çıkardık. Doğalar olarak 9 bin kapasite için bakanlığımızdan ek bütçe talebinde bulunduk. İlimizde bulunan dernek ve vakıflara ait olan ev ve yurtlar faal bir şekilde çalışıyor. Bu konuda onlarda duyarlılık gösteriyor. Bizde ihtiyaç duyduğumuz anda öğrencilerimizi buralara yönlendiriyoruz."
Okullarda kapasite sıkıntısı yaşamadıklarını vurgulayan Milli Eğitim Müdür vekili Turgut Karakış, "Sınıf kapasitesi arttırdığımızdan dolayı öğretmen sıkıntıyı yaşamıyoruz. Okullarımızda bulunan sınıfların şubelerinde 26 ile 30 arasında değişen öğrenci kapasitelerini 30 ile 35’e çıkardık. Dolayısı ile öğretmen sıkıntısı yaşamadık. Ayrıca depremzede öğrencilerin bugüne kadar derslerinden geri kaldığı muhakkaktır. Bu açığı kapatmak için yurtlarımızda ve pansiyonlarımızda telafi eğitimleri başlattık. Öğrencilerimiz bu eğitimlerle geri kaldıkları ders konularını telafi etmiş olacaklar." diye konuştu.