Medvedev: Rusya’nın Gürcistan’la Savaşı, Nato’nun Genişlemesini Engelledi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, 2008 Ağustos ayında Gürcistan’la yaşanan savaşın NATO’nun doğu yönünde genişlemesine engel olduğunu söyledi.

Medvedev: Rusya’nın Gürcistan’la Savaşı, Nato’nun Genişlemesini Engelledi


Rusya’nın güneydoğu bölgesi Vladikavkaz’da askeri yetkililerle bir araya gelen Medvedev, “2008’de biz kararsız kalsa idik, jeopolitik düzen çok farklı olurdu” dedi. Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya 1990’lı yılların başında Tiflis’ten bağımsızlığını ilan etmiş, sonrasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Gürcistan’ın Güney Osetya’yı yeniden merkeze bağlamak için Ağustos 2008’de gerçekleştirdiği operasyona Rus askeri birlikleri müdahalede bulunmuştu. Gürcistan’da 2004’de iktidara gelen batı yanlısı Mihail Saakaşvili ülkenin NATO üyesi olması için çalışıyor.

“Zaman çok hızlı geçiyor. Üç yıldan fazla oldu. Ancak bu olaydaki duruşumuzla ilgili herhangi bir değişiklik olmaması en önemli olan konu” hatırlatmasında bulunan Medvedev, 2008 müdahalesinin insanların yaşamlarının kurtuluşu için kaçınılmaz olduğunu savundu. Medvedev Rus ordusunun Gürcü birliklerinin Güney Osetya’ya yönelik bir soykırım harekatını engellediğini iddia etti.


Rusya ve NATO ilişkilerinin bir yıllık askıya alınmasının ardından yeniden başladığını ifade eden Rusya lideri, ittifakla rekabet sürecine geri dönüldüğünü söyledi.

“Savunma ile ilgili bazı konuların nasıl halledileceği ile ilgili farklı duruşlarımız olduğunu kabul etmeliyiz” tespitinde bulunan Medvedev, NATO’nun Rusya’nın sınırları dibine yaklaşmasının ülke yönetimini ilgilendirdiğini ve açık bir rahatsızlık oluşturduğunu kaydetti.

Eski Sovyet ülkelerinden Estonya, Litvanya ve Letonya NATO ülkesi olurken, Ukrayna ve Gürcistan da NATO üyesi olabilmek için çalışma başlatmıştı.


Bir kısmı yabancı olmak üzere silahlanmaya devam edecekleri işareti veren Medvedev, “Bunda hiç şüphe yok ki ordumuzu silahlandırmaya devam edeceğiz. Bunun için çok önemli miktarda kaynak aktardık” dedi. Rusya hükümeti 2020’ye kadar silahlanma için 22 trilyon ruble (730 milyar dolar) silahlanma için kaynak aktarmış durumda.