(özel Haber) 12 Eylül`le Yüzleşiliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, 12 Eylül mağdurlarının yakınlarını dinleyip rapor hazırlayacak.

(özel Haber) 12 Eylül`le Yüzleşiliyor
Yaşam hakkı ihlaline dikkat çekmek amacıyla hazırlanacak olan rapor yalnızca 12 Eylül mağdurlarının değil, şehit ve gazi ailelerinin yakınlarını da kapsıyor. Alt komisyonda yer alan milletvekillerinden MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, "Sadece 12 Eylül değil, gazi ve şehitlerin aileleriyle de görüşmeler yapılacak. Normalde bir hukuk devletinin hukuka uygun davranması için bunların olması gerekiyor. Vatandaşın bunlara dikkat etmesi gerekiyor ama devletin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. 12Eylül`de pek çok insan suçsuz yere yargılandı, işkence gördü, mağdur edildi. Birçok insan sahipsiz kaldı. Benim bildiğim ülkücüler var, zamanında çok sıkıntı çekmiş ama kimse nasıl olduğunu, bir şeyi olup olmadığını sormamış. Bunların hepsini araştırmamız gerekmez mi? Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için bu tür incelemeler gerekli. Ayrıca bunlar tarihi olaylar, tarihe not düşmek için de bu olayların incelenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün siyasete girmesinde önemli rol oynayan 12 Eylül mağdurlarından Şaban Bayrak ve Eğit-Der Kayseri Şube Başkanı İsmet Memiş de alt komisyon raporuna dair açıklamada bulundu. 12 Eylül`de yargılanarak 3 kez hapishaneye giren Şaban Bayrak, çalışmaların kendisi gibi mağdur olanlar bakımından umut verici olduğunu söyledi. Bazı mağdurların referandum sonrasında Kenan Evren`in yargılanacağı sözünün tutulmamasından dolayı raporla ilgili umutsuz olabileceklerine dikkat çeken Bayrak,"Alt komisyonun bu çalışmaları fevkalade umut verici. Bir şey çıkmasa bile hakkımızın aranması çok güzel. Belki bu rapor sonrasında Kenan Evren ceza almasa da mahkeme koridorlarına gidip bizim yaşadıklarımızı görecek. 31 yıldan bu yana da bu hükümetten başka buna eğilen yok" dedi.

12 Eylül`den dolayı 13 yıl açığa alınan İsmet Memiş ise, konuya şüpheli yaklaştığını dile getirdi. "Bir komisyon kurulacak ama gerçek 12 Eylül mağdurlarının aileleriyle mi ilişki kuracaklar yoksa çok yüzeysel mi kalacak çalışmalar, bu şüpheli" diyerek güvensizliğini belirten Memiş, 12 Eylül denince hücrelerine kadar baskı, zulüm ve işkenceyi hissettiğini dile getirdi. İçeride yaşananların anlaşılacak gibi olmadığını ve yaşanan birçok olayın zorunlu olarak unutulduğunu dile getiren Memiş, söz konusurapordan sonra Torba Yasası`nda söz verildiği üzere 12 Eylül mağdurlarının yaşam şartlarını iyileştirmek adına düzenlemeye gidilmesi isteğinde bulundu. Memiş, şöyle konuştu: "Benim iyi kötü emekliliğim var ama 12 Eylül`den mağdur olmuş, işkenceden sakat kalmış birçok tanıdığım var. Yaşamlarını idame ettirirken zorlanıyorlar. Biz 12 Eylül`ü yapanları kamu vicdanında cezalandırdık ama bu insanlar için bir şeyler yapılması lazım."
Kaynak: İHA