Rusya Dtö Üyeliği İçin Gün Sayıyor

Rusya 18 yıldır beklediği Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinde sona yaklaşıyor.

Rusya Dtö Üyeliği İçin Gün Sayıyor
Örgüt üyeliği ile müzakerelerde aracılık yapan İsviçre Cumhurbaşkanı Micheline Calmy-Rey’i ağırlayan Moskova, Gürcistan’la anlaşma sağlamak üzere. Yıl sonundan önce tarihi bir adım atılarak Rusya’nın DTÖ üyeliğine kabul edilmesi bekleniyor.


İsviçre’li meslektaşı Calmy-Rey ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yıl sonundan önce DTÖ üyeliğinin gerçekleşeceği müjdesini verdi. Calmy-Rey de gelinen noktadan memnuniyet duyduklarını ve Rusya’nın Aralık sonuna kadar örgüte üye olabileceğini kaydetti.


Calmy-Rey’le görüşmesinin ardından Gürcistan’la anlaşma sağlamak üzere olduklarını kaydeden Kremlin Danışmanı Arkadi Dvorkoviç de bir kaç teknik konu kaldığını kaydetti.


Rusya ile Ağustos 2008’de yaşanan savaşın ardından Rusya’nın örgüt üyeliğine karşı çıkan son ülke Gürcistan, Moskova ile anlaşma sağlamak üzere. Ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya sınırlarında Gürcü gümrük görevlilerinin bulunmasında ısrar eden Tiflis, uluslar arası gözlemci önerisine sıcak baktığını açıkladı. Moskova’nın öneriyi değerlendirmesinin ardından kısa sürede cevap vermesi bekleniyor.


Ria Novosti’nin haberine göre Dvorkoviç yaptığı açıklamada, “Sanıyorum, tüm sorunları önümüzdeki saatlerde çözüme kavuşur” dedi. Dvorkoviç İsviçreli heyetin Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e hareket ettiğini de hatırlattı.

Kremlin danışmanı ihtiyaç duyulması halinde Rus tarafı ve Gürcistan arasında birkaç telefon görüşmesinin de gerçekleşebileceğini söyledi. Rusya’dan iyimser açıklamanın Tiflis’in İsviçre’nin önerisini kabul etmesinin ardından gelmesi dikkat çekti. Rusya İsviçre’nin önerisine cevabı bu hafta içinde vereceğini açıklamıştı.

Dünyanın en büyük enerji üreticisi olan Rusya’nın gayri safi milli hasılası 1,9 trilyon doları buldu. Toplam dünya ekonomisinin yüzde 2,8’ini oluşturan Rusya’nın örgüt üyeliğinin ardından dış yatırım açısından önemli avantajlar kazanacağı kaydediliyor. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre ise Rusya ekonomisi uzun vadede en az yüzde 11 artı büyüme sağlayacak.