Gürcistan’dan Rusya’nın Dtö Üyeliğine Yeşil Işık

Gürcistan, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliği ile ilgili sürdürülen müzakerelerde İsviçre’nin önerdiği teklifi kabul ettiğini açıkladı.

DTÖ’nün 153 üyesi ile ikili anlaşmalar sağlamak zorunda olan Rusya, 17 yıldır örgüte üye olabilmek için çalışıyor. Ağustos 2008’de Gürcistan’la yaşanan savaşın ardından Tiflis’in Rusya ile DTÖ anlaşmasını askıya alması nedeniyle Moskova’nın örgüt üyeliği çalışmaları kilitlenmişti.


Ayrılıkçı bölgeler Abhazya ve Güney Osetya üzerinden gerçekleşecek ticarette uluslararası kontrol öngören İsviçre’nin önerisini kabul ettiklerini açıklayan Tiflis, Rusya’nın da öneriyi kabul etmesinin DTÖ üyeliğini sağlayacağını vurguladı.

Uluslararası basına açıklamada bulunan Gürcistan Dışişleri Bakanı Sergey Kapanadze, “İsviçre’nin önersi Gürcistan için kabul edilebilir. Eğer Rusya’da bu öneriyi kabul ederse DTÖ üyesi olabilir.” dedi. Müzakerede aracı olan kurumlar, elde edilen sonucu Moskova’nın DTÖ üyeliği açısından son bir şans olarak yorumlanıyor.

Rusya DTÖ müzakereleri sürdüren temsilcisi Maksim Medvedevkov da yaptığı değerlendirmede öneriyi değerlendirmek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Rusya’nın gelecek hafta başında kararını açıklaması bekleniyor.


Gürcistan daha önce Rusya’nın bağımsızlıklarını tanıdığı iki ayrılıkçı bölgelerde gümrük kapılarında Gürcü görevlilerin yer almasında ısrar ediyordu. Tiflis şimdi uluslararası gözlemci alternatifini kabul etmiş durumda.


RUSYA’YA YÜZDE 11 BÜYÜME KATKISI
Rusya’nın örgüt üyeliğinin gerçekleşmesi durumunda dış pazarla entegrasyonu artacak. Yabancı yatırımlar için daha cazip hale gelmesi beklenen Rusya pazarında yerli üreticilerin de rekabet potansiyellerini yükseltmeleri gerekiyor.


Dünya Bankası raporuna göre DTÖ üyeliği Rusya’da rekabetçi olmayan sektörler için olumsuz olsa da uzun vadede ülkenin gayri safi milli hasılasına yüzde 11 katkı sağlayacak.


Rusya’nın dış piyasalara ürün satışlarında avantaj kazandıracak üyelik sonrası, tarım ve enerji alanındaki teşviklerin azaltılması gerekecek. Fikri mülkiyet ve telif hakları ile ilgili yeni düzenlemelerin de üyelik sonrası uygulamaya konması bekleniyor.