Nato’dan Gürcistan’a Sarı Kart

NATO’ya üye olabilmek için 2006’dan bu yana müzakereleri sürdüren Tiflis’ten reformlara devam etmesi istendi.

Nato’dan Gürcistan’a Sarı Kart
Ağustos 2008’de Rusya ile yaşanan savaşın ardından Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyeliğinden ayrılan Tiflis, toprak bütünlüğünü sağlamak için ittifak içinde yer almak istiyor.


NATO Genel Sekreter Yardımcısı James Appathurai Moskova’da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Gürcistan hükümetinin Bükreş Anlaşmaları çerçevesinde NATO üyeliği için sıkı çalıştığını söyledi. NATO standartlarının politik önlemler ve pratik uygulamalar açısından karşılanmasının zorunlu olduğuna değinen NATO yetkilisi, “ Maalesef Gürcistan’ın 2012’de Chicago’da yapılacak zirvede NATO Üyelik Aksiyon Planı (MAP) dahil olması öngörülmüyor” dedi.


NATO’nun 2008’de gerçekleştirdiği Bükreş zirvesinde Gürcistan ve Ukrayna’nın üyeliğine yeşil ışık yakılmıştı. Rusya’nın sert bir şekilde karşı çıktığı, Kiev ve Tiflis’in NATO üyeliğine örgüt henüz olumlu cevap vermedi.


NATO yetkilisi daha önce yaptığı açıklamada da Tiflis’in önümüzdeki 2-3 yıl içinde ittifaka girebileceğini ifade etmişti. Appathurai Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya ile ilgili ittifakın düşüncelerinin değişmediğini, Tiflis’in toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurgulamıştı. Ukrayna’da iktidara gelen Viktor Yanukoviç, kendisinden önceki yönetimin NATO üyeliği ile ilgili politikalarını devam ettirmeyeceğini ilan etmişti.

NATO FÜZE KALKANINDAN ÜMİTLİ
Moskova’da bulunan NATO heyeti Rusya’nın füze kalkanı sisteminde yer almasını desteklediklerini, ancak bunun bilgi paylaşımı ile sınırlı olması gerektiğini kaydediyor. Mayıs ayında Chicago’da gerçekleşecek zirvede Rusya ile füze kalkanı konusunda anlaşma sağlanmasını umduklarını ifade eden Appathurai, “NATO olarak bizler iyimseriz…” dedi. Ancak Rusya füze kalkanının doğrudan Rusya’ya yönelik olmadığına dair yazılı bir garanti verilmesi talebinde ısrar ediyor.