Zeytin Gen Merkezi Denilen Alanda Okul Yapımı Tartışması Tekrar Başladı

Adana`da bir hayırsever işadamı tarafından yaptırılacak 16 derslikli Fen Lisesi`nin temelinin atılması planlanan alanda İl Özel İdaresi’ne ait iş makinelerinin çalışmaya başlaması tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Zeytin Gen Merkezi Denilen Alanda Okul Yapımı Tartışması Tekrar Başladı
Öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşları, mülkiyeti Milli Eğitime ait ancak Çukurova Üniversitesi (ÇÜ)’nin kullanım hakkına sahip bulunduğu arazinin `Zeytin Gen Merkezi` olduğu gerekçesiyle burada okul yapımına karşı çıkmıştı. Yargıya taşınan dava hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Merkez valiliğine atanan İlhan Atış ise Adana`dan ayrılmadan önce Fen Lisesi’nin başka bir yerde yapılacağını belirterek, polemik konusu haline gelen sahayla ilgili çevreleri rahatlatmıştı. İl Özel İdaresi’nin kepçe ve greyderlerin merkezde yol yapımına başlamaları tekrar tepki çekti.
183 değişik zeytin çeşidinin yer aldığı tarlada düzenlenen basın toplantısında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Güven, Zeytin Gen Bankası’na yapılan gece baskını ile ağaç katliamının gerçekleştiğini iddia etti. Söz konusu araziye ilk Nisan 2011’de girildiğini ve 100’e yakın zeytin ağacının yok edildiğini belirten Güven, üniversite ve STK’ların verdiklerinin mahkemeye sundukları `yürütmeyi durdurma talepleri` sonucu işlemin durdurulduğunu hatırlattı.
17 Ekim Pazartesi akşamı iş makinelerinin tekrar merkeze girerek zeytin ağacı kesimine devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Güven, “Akşam karanlığında ve her ne hikmetse sadece o bölgedeki sokak aydınlatma lambalara karartılarak bu işlemin yapılması ‘bir oltu–bittiyle’ karşılaştığımız anlamını taşımaktadır.”dedi.
Yürütmeyi durdurma kararını ibraz etmelerine rağmen İl Özel İdaresi yetkilisinin buna karşı bir mahkeme belgesi göstermediğini ve ‘göstermek zorunda olmadığını’ belirttiğini öne süren Güven, görevlinin sadece çit çekmek olarak çalıştıklarını belirtmesine karşılık, en az iki aracın geçebileceği genişlikteki bir alanda zeytin ağaçlarının söküldüğünü kaydetti.
Kamuoyu tepkisinden dolayı ağaçların kamyonlara yüklenip taşındığına dikkat çeken Güven, çekilen fotoğrafları basın mensuplarına dağıttı.
Üniversitenin yürütmeyi durdurma ve zarar tespiti yaptırabilmek için girişimde bulunacağına işaret eden Güven, şunları söyledi: “Dekanımız Prof. Dr. Ayzin Küden’in vali yardımcıları ile yurt dışında olduğu bir zamana rastlaması da düşündürücüdür. Üniversite olarak kesinlikle okul yapımına karşı değiliz. Lise için eş büyüklükte ve yine üniversite arazisinde olmak üzere üç farklı alanı önermemize rağmen kabul görmemiştir. Bu alanda okul yapma direnişinin nedeni bir türlü anlaşılamamıştır. Okul için gerekli olan alanın 4–5 katı kadar arazinin bu iş için ayrılması ve etrafına geniş yolların açılması da burada farklı tasarruflarda bulunulabileceği kanısını uyandırmıştır.”
Kanunlara ve mahkeme kararına saygılı olduklarını hatırlatan Prof. Dr. Güven, amaçlarının bu bahçenin korunarak gelecek nesillere aktarmak olduğunu bildirdi.
Güven, bu nedenle açılan davalar sonuçlanana kadar ‘Zeytin Gen Bankası’nı korumaya kararlı olduklarını sözlerine ekledi.
Açıklamaya Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Murat Öztanrıöver, öğretim üyeleri ile öğrenciler destek verdi.