Derviş: Wall Street işgali Arap Baharı'nın devamı

ABD'den dünyaya yayılan ekonomik kriz kaynaklı işgal eylemlerinin Arap Baharı'ndan etkilendiğini dile getiren Kemal Derviş, “Önümüzdeki aylarda devam edecek. Oy için demokratik mücadelede önemli bir unsur olabilir” dedi

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türk ekonomisinin mevcut cari açık oranıyla istikrarını sürdüremeyeceğini söyledi. Halen Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Derviş, ABD’den başlayarak tüm dünyaya yayılmaya başlayan ekonomik kriz kaynaklı işgal eylemlerini de yorumladı. Wall Street’i işgal eylemlerinin Arap Baharı’ndan etkilenmiş olabileceğini belirten Derviş, “Mutlaka Tahrir Meydanı’ndan esinlenmiştir. Önümüzdeki aylarda devam edecek, yayılacak. Oy için demokratik mücadelede önemli bir unsur olabilir” dedi.
NTV televizyonuna konuşan Kemal Derviş’e göre, Türk ekonomisindeki en büyük kırılma noktaları ise cari açık ve düşük ulusal tasarruf. Geçen hafta uygulamaya geçirilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının, lüks tüketim açısından normal olduğunu ancak bu tedbirin krize yönelik bir çare olamayacağını da dile getirdi.

‘Cari açık böyle gitmez’
Kemal Derviş, yine geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da ilk 6 ay için açıklanan büyüme oranının yüksek olduğu görüşünde. Programa göre Türkiye’de GSYH büyümesinin 2012 yılında yüzde 4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 2013 ve 2014 yıllarında ise büyümenin potansiyel seviyesine yaklaşarak yüzde 5 düzeyine ulaşması hedeflenirken büyümenin özel tüketim ve özel yatırım kaynaklı olması öngörülüyor. Kemal Derviş, “Yüzde 4, önümüzdeki 6 ay için hızlı gözüken bir büyüme. Büyüme yüzde 2 - 3’lerde dolanacak. Gönül ister ki, Türkiye yüzde 6 - 7 gibi bir büyüme hızını yakalasın” dedi. Cari açıkla ilgili açıklamalarda da bulunan Derviş, “3 yıl içinde yüzde 8 civarı bir cari işlemler açığıyla devam etmemiz çok zor” yorumunda bulundu.

Kayıtdışına dikkat çekti...
Orta Vadeli Program’a göre, cari işlemler dengesinin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı 2011’de yüzde 9.4, 2012’de yüzde 8, 2013’te yüzde 7.5 ve 2014’te yüzde 7 olarak bekleniyor. Sigara, alkollü içkiler, cep telefonu ve elektrikli araçlar hariç 1600 cc üzeri otomobillere getirilen ÖTV artışının da değinen Derviş, “Kayıtdışı sektörü, kayıt içine alıp vergi tabanını genişletmek kamu maliyesi politikası açısından çok önemli” dedi.

Eyleme 6 bin kişi katıldı Citibank şubesi basıldı

New York’ta önceki gün ünlü Times Meydanı’nı dolduran 6 bin civarı eylemci, Wall Street’i İşgal Et protestolarını sürdürdü. Ekonomik eşitsizliğe karşı gösteriler, Londra’dan Tokyo’ya dünyanın 1500 kentine yayıldı. Times Meydanı’ndaki eylemde yaşanan arbedede 70’in üzerinde kişi tutuklandı. Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in “ABD’de servetin yüzde 40’ı nüfusun yüzde 1’inin elinde” açıklamasından hareketle yüzde 99’u temsil ettiklerini belirten eylemcilerden bazıları bir Citibank şubesini bastı. Bankaya giren 24 eylemci tutuklandı.

WSJ: OVP destek gördü
ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’daki tahminlere piyasanın destek verdiğini ancak ekonominin “Aşil topuğu” olarak nitelendirilen cari açığa ilişkin kaygıların giderilmediğini yazdı. Gazetenin haber analizinde, “Program, mali sıkılaştırmaya doğru bir hareketi içerse de aşırı iyimser varsayımlara dayanıyor” görüşüne yer verildi.