İzmir`e Katı Atık Değerlendirme Tesisi Kurulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Entegre kuracağı katı atık değerlendirme tesisinin ayrıntılarını açıkladı.

Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yıldız Sezgin, meclis toplantısına katılarak projeye ilişkin bir sunum yaptı. Şehri atık probleminden kurtaracak, koku ve görüntü kirliliği gibi unsurları tamamen ortadan kaldıracak olan proje, kurulacağı bölgenin elektrik ihtiyacını da karşılayabilecek.

Yer seçimi kadar teknoloji konusunda 2005 yılından beri çalışılan proje, dünyadaki 100’e yakın firma ve teknolojilerin incelenmesiyle belirlendi. Türkiye’de ilk defa yüksek miktarda atığın kapalı sistemde tam otomatik işlenerek değerlendirileceği tesis kompost ünitesi, anaerobik çürütücü, kontrol odası, hava kontrol ünitesi, ayrıştırma tesisi ve atık kabul alanı bölümlerinden oluşacak. Bölgedeki çevre ve sosyal faktörlere uyumlu tasarlanacak tesis, negatif basınç uygulamasıyla dışarıya koku sızdırmayacak. Atıkların çevreye hiçbir zarar vermeden ortadan kaldırılmasını sağlayacak proje, aynı zamanda çöpün ekonomik anlamda değerlendirilmesine imkan tanıyacak. Tesisin çıktılarından geri dönüşüm sanayisine hammadde, RDF ek yakıt, enerji ve kompost elde edilecek. Biyogaz ünitesinde 250 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak nitelikte elektrik üretilecek. Bu elektrik, tesisin ihtiyacını karşıladıktan sonra fazla bölgedeki enterkonnekte sisteme de verilecek. Tesisin diğer bir çıktısı ve dağıtımı yapılacak ürünü ise gübre olacak.

Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yer arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Bu konuda sadece belediyenin değil, MTA’dan Orman’a, DSİ’ye ve Tarım İl Müdürlüğü’ne kadar birçok kurum ve kuruluşun yetkisi olduğunu, ortak bir nokta bulunması gerektiğini dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, mevcut projeyle atıkların, dışarıda hiçbir depolama yapılmadan ekonomiye kazandırılacağını belirterek, “Bugün termik santralı kimse istemiyor, tıpkı çöp tesisi gibi, çünkü iyi örnekleri yok. Bu nedenle vatandaşlarımız haklı ama kuracağımız tesisle bu konudaki algıları yıkacağız.” dedi.