Yolcu Uçağını Kaçırma Girişimi

THY'nin Oslo-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, akli dengesi bozuk olduğu iddia edilen bir kişi tarafından kaçırılmak istendi.

Alınan bilgiye göre, biri çocuk 59 yolcu ve 7 mürettebatı ile Norveç'in başkenti Oslo'dan İstanbul'a hareket eden THY'nin TK 1754 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, Bulgaristan üzerindeyken yolculardan C.Y., ayağa kalkarak, kabin memurlarına Oslo'ya geri dönmek istediğini söyledi. Görevlilerin yerine oturması yönünde uyardığı şahıs, "Üzerimde bomba var" diyerek tehditler savurdu. Bu sırada ayağa kalkan, Norveçli olduğu belirtilen Dag Gjerstad adlı yolcu, C.Y.'yi yere yatırarak etkisiz hale
getirdi. Pilot, olayı Uçuş Harekat Merkezi'ne bildirdi. Olayın Atatürk Havalimanı'ndaki kuleye bildirilmesi üzerine yapılan hazırlıklar sonucu uçak, saat 20.50'de alana iniş yaptı.
Apronda yoğun güvenlik önlemleri alınırken, polis uçağa girerek C.Y.'yi gözaltına aldı. Atatürk Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne götürülen şüphelinin ifadesinin ardından akli dengesinin yerinde olup olmadığının belirlenmesi için sağlık kontrolünden geçirileceği belirtildi.
Swain Larsen adlı 42 yaşındaki yolcu, "Öncelikle uçağın arka tarafından bir ses duyduk. Yüzünde siyah maskesi olan bir erkek yolcu yüksek sesle bir şeyler söylemeye başladı. Elinde kutu şeklinde bir şeyler vardı. Dilini bilmediğim için ne söylediğini anlamıyordum. Sonra kabin görevlileri yolcunun yanına giderek bir şeyler söylediler. O sırada bir uçakta bulunan bir başka yolcu bu kişinin üstüne atlayarak onu durdurdu" dedi.
Gülşen Türköz adlı bayan yolcu ise, "Sadece sesleri duyduktan sonra farkına vardık. Uçakta korktuk tabi. Baştan sarhoş biri sandım ben. Sonra adamı gördüğümüzde maskeliydi ve bağırıp çağırıyordu. 'Beni Oslo'ya geri gönderin, Oslo'ya geri gideceğiz' deyip duruyordu. Elinde bir şey olduğunu gördüm. Biz öndeydik. Diğer yolcuların korsanı etkisiz hale getirdiklerini görmedik.
Öte yandan şüpheliyi etkisiz hale getiren yolcu ile uçuş ekibi de polis merkezine gelerek ifade verdi. Yolcuların ifadeleri ise havalimanında alınıyor.
(TC-AS-OK-Y)