Verem, Hafife Alınacak Bir Hastalık Değil...

Oltu Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı tarafından heryıl düzenli olarak yapılan Veremle Savaş Eğitimi Haftası'nın 64

Verem, Hafife Alınacak Bir Hastalık Değil...
Oltu Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı tarafından heryıl düzenli olarak yapılan Veremle Savaş Eğitimi Haftası'nın 64.yılı münasebetiyle ilçe merkezindeki okullar ve halka açık yerlerde hastalık hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
Oltu Sağlık Grup Başkanı Semra Akyıl'ın nezaretinde verem savaş personeli ve sağlık meslek lisesi öğrencileri tarafından okullar ve halka açık yerlerde verem hastalığı hakkında yapılan bilgilendirme toplantılarında hastalıkla ilgili tanıtıcı broşürlerde dağıtıldı.
Okullarda öğrencilere, halka açık yerlerde de vatandaşlara verem hastalığı, bulaşma ve korunma yolları anlatıldı.
Veremin tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu anlatan Oltu Sağlık Grup Başkanı Semra Akyıl, "Bu hastalıkta ilaçların bir gün bile aksatılmaması gerekir. Bulunulan ortam sık sık havalandırılmalıdır. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir." dedi.
Verem'in solunum yoluyla akciğerlere giren verem mikrobunun yol açtığı bulaşıcı bir hastalık olduğunu aktaran Akyıl, "En sık akciğerler olmak üzere tüm organları tutabilir. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. Statü ayırt etmeden herkeste görülebilen bu hastalık, öksürme, hapşırma veya konuşma esnasında ortama yapılan ve verem mikrobu içeren damlacıkların sonulum yoluyla alınmasıyla bulaşır." şeklinde konuştu.
Verem hastalığının 2-3 hafta süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı ve kan tükürülmesi şeklinde belirtileri olduğunu belirten Sağlık Grup Başkanı Semra Akyıl, belirtilerin görülmesi halinde derhal bir Verem Savaş Dispanserine veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine vurgu yaptı.