Türkiye Ortadoğu'ya aşçı ihraç etmeye başladı

Ortadoğu, Türk ürünlerinden sonra Türk aşçılarına da talip oldu. Türkiye'nin bölgede ticari ağırlığının artması üzerine Ortadoğu'daki bazı oteller, Tü

Ortadoğu, Türk ürünlerinden sonra Türk aşçılarına da talip oldu. Türkiye'nin bölgede ticari ağırlığının artması üzerine Ortadoğu'daki bazı oteller, Türk aşçı çalıştırmaya başladı.

Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Antalya Şefler Birliği Başkanı Fahir Telli, son bir yılda 24 Türk aşçının Ortadoğu'daki otellerde çalışmak üzere yurt dışına gittiğini söyledi. Suriye ve Katar başta olmak üzere, Ortadoğu'daki otellerin Türkiye'deki sistemi kurmak istediklerini belirten Telli, "Yurt dışına aşçı ihraç etmeye başladık. Vizelerin kaldırılmasından sonra aşçılarımız Ortadoğu'ya açıldı. Oradaki beş yıldızlı oteller, Türkiye'deki sistemi kurmak istiyorlar. Bundan dolayı bazı aşçılarımız sürekli, bazıları da birkaç aylığına gidip eğitim verip konsepti kurup dönüyorlar." dedi.

Telli'nin verdiği bilgilere göre, Türk aşçılarının Ortadoğu'ya gitmesi vizelerin kalkmasından sonra hız kazandı. Antalya Şefler Birliği'ne üye 8 aşçı Suriye'ye gitti. Dünya Kupası organizasyonunu alan Katar, Türkiye'den 12 mutfak şefi transfer etti. Burj El Arap gibi Dubai'nin lüks otellerinde 7-8 Türk aşçısı çalışıyor. Kazakistan'daki otellerde de ağırlıklı Türk aşçıları hizmet veriyor. Türk aşçılarının yurt dışına çıkışının daha da hızlanacağını ifade eden Fahir Telli, "Ortadoğu'ya giden aşçılar, öncelikle Türk yatırımcısının kurduğu otellerde çalışıyor. Ama bu sırada diğer işletmeler tarafından da fark edilip çağrılıyorlar." diye konuştu.

Telli, yabancı işletmelerin, Türk aşçılarını temiz, disiplinli ve çalışkan olmasının yanı sıra güven vermesi ve mesleki bilgisinin üst düzeyde olması nedeniyle tercih ettiğini aktardı. Antalya'daki 567 otelde 27 bin aşçının çalıştığını ifade eden Telli, dünyanın zengin mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı'nın da tanıtımı için çalışmalar yaptıklarını, bu çerçevede Dünya Aşçılar Olimpiyatları'nı Antalya'ya getirmek için girişimlerin devam ettiğini dile getirdi.