Limon Hasadı Durduruldu

Türkiye'de limonun yüzde 65'inin üretildiği Mersin'in Erdemli ilçesinde tüccarların çıkan 125 dolarlık teşvike rağmen fiyatları aşağıya çekme kararına tepki gösteren üreticiler, limon kesim ve satışını 1 hafta süreyle durdurma kararı aldı

Türkiye'de limonun yüzde 65'inin üretildiği Mersin'in Erdemli ilçesinde tüccarların çıkan 125 dolarlık teşvike rağmen fiyatları aşağıya çekme kararına tepki gösteren üreticiler, limon kesim ve satışını 1 hafta süreyle durdurma kararı aldı.
Erdemli'ye bağlı Çeşmeli, Kargıpınarı, Tömük ve Arpaçbahşiş belediye başkanları, üreticiler ve limon ticaretiyle uğraşan yerel esnaf fiyatların düşmesiyle ilgili olarak acil toplantı düzenledi. Üreticiler toplantıda, bazı tüccarların 125 dolarlık teşvike rağmen fiyatları aşağıya çekme kararına tepki gösterdiler. Toplantı sonunda üreticiler bir hafta boyunca dökme limon kesimini durdurmak için ortak bir karar aldı. Alınan kararlar ise belediye hoparlörlerinden ilan edildi.
Kararla ilgili bilgi veren Arpaçbahşiş Belediye Başkan Musa Demir, limona teşvik verilmesine rağmen fiyatlarında olumlu bir gelişme yaşanmadığını, teşvike rağmen fiyatların ağıya doğru çekilmek istendiğini belirterek, "Bazı tüccarlar, üreticinin durumunu daha da zora sokuyorlar. 40 kuruşa Erdemli bölgesinden limon alan tüccarlar, limon fiyatını önce 35 kuruşa, bir hafta sonra ise 30 kuruşa indirmek istedi. Bu tüccarlar Eylül ayında kilosunu 90 kuruştan satın aldıkları Enter ve Mayer cinsi limonlardan
zarar ettiklerini ileri sürüyorlar. Bu zararı da limona düşük fiyat vererek Erdemlili üreticiden çıkartmak istiyorlar. Yanlış hesaptan kaynaklanan zarar, üreticiyi bağlamaz. Yapılan bu yanlış bir uygulamadır. Üreticide bu haksızlığa tepkisini göstermiştir" dedi.
Demir, kısa zamanda üreticilerin birlik kurmak için harekete geçeceğini de kaydetti.
Üreticiler tarafından alınan ve belediye hoparlörlerinden ilan edilen kararlar ise şöyle:
"7-14 Ocak tarihleri arasında, bir hafta boyunca dökme limon dükkanları kapatılacaktır. Bu süre zarfında üreticiler dökme limon kesimi yapmayacaklardır. Fiyatlarda uzlaşma sağlanması halinde yeniden ilan yapılacaktır. En kısa zamanda limon üreticileri birlik kuracaktır."