Futbol Federasyonu Başkanı Özgener: Sporda Şiddet Yasası bu defa uygulanabilir olacak

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, sporda şiddetin önlenmesi için bir an önce yasanın çıkması gerektiğini belirterek, bu yasanın uygulanır ola

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, sporda şiddetin önlenmesi için bir an önce yasanın çıkması gerektiğini belirterek, bu yasanın uygulanır olacağını söyledi.

Başkan Özgener, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından Antalya Clup Sera Hotel'de düzenlenen 48. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin 2. ve son gününde öğleden önce düzenlenen ve 'Sporda Şiddet' başlığını taşıyan oturumda yapılan çalışmalar ve hazırladıkları taslağı anlatarak medya mensuplarının sorularını cevapladı.

Özgener, kendisine gelen bir mektuptan mesajlar okuyarak başladığı konuşmada, ''Gaziantep'ten bir taraftarın gönderdiği mektupta, acı bir örnek vardı. Malum olaylı Gaziantepspor - Fenerbahçe maçında atılan koltuklarla bir gözünü kaybeden bir arkadaşın dayısıydı. 15 yaşında yeğeninin gözünü kaybettiği ve bunu yapanın yaptığının yanına kar kaldığını koltuğu atanın da bulunamadığını yazıyordu. Bu benim içimi acıttı.'' dedi.

Yasanın çıkarılmasında gayret gösteren başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ile komisyona teşekkür eden Başkan Özgener, son 5 yılda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilen kulüp, kişi ve olay dosyalarının sayılarını zikrederek, olayların her geçen yıl fazla artığının görülmediğini söyledi. Başkan Özgener, şöyle konuştu:

''Kulüp başkan ve yöneticilerine hak mahrumiyeti cezası verildi. Bu çok komikti, federasyonun hiç bir yaptırımı da yoktu. Biz ceza alan başkanların stada girmelerini engelledik. Buna bazı başkanlar itiraz etti. Avrupa'da böyle bir uygulama olmadığını söyledi. Biz de ona, Avrupa'da bizdeki başkanlar gibi başkan da yok dedik. Buna bir cevap veremedi. Biz sporda şiddet yasası ile ilgili çalışmalar yaparken Avrupa'nın dört bir yanına dağılıp başta UEFA olmak üzere ülke federasyonlarıyla görüştüler. Yönetim Kurulu üyemiz Yunus Egemenoğlu ve ekibi bu konuda büyük bir çalışma gayreti içinde oldular.''

Başkan Özgener, uygulamaların takipçisi olacaklarını, yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu ve taleplerinin de eylemcilerin tespiti ve yakalanması diyerek, ''Bizde cezalar yönetici, teknik adam ve sporculara veriliyor. Biz bunu bakan Faruk Nafiz Özak'a aktardık ve olayı çıkaranların cezalanmasını istedik. Bakan Özak'ta buna eğildi ve gündemdeki sporda şiddet yasası hazırlandı. Bizim tasarımızın büyük çoğunluğu yasada yer aldı. Bizim birinci talebimiz eylecilerin tespiti, ikincisi belirlenen eylemciye gereken cezanın verilmesi. Bu bizde yok, Hollanda'da oynadığımız özel milli maçta meşale yakmayın dendi. 450 euro para ve hapis cezası var dendi. Meşaleler yakıldı. Hollanda polisi meşale yakanları tespit etti ve gerekli işlemi yaptı. Benzer hüküm şuanki yasada da vardı. Fakat Anayasa Mahkemisi haklı olarak iptal etti. Yargının ceza vermesi gerekirker idari ceza veriliyordu. Şimdi yargı ceza verecek.'' şeklinde konuştu.

Statların her geçen daha da iyileştiğini belirten Başkan Özgener, ''Suçluların tespitini federasyon olarak biz üstlendik. Stadlara kamera sistemini kuracağız ve olay çıkaranlar bir bir tespit edilecek. Bu konuda yoğun çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız futbol için değil spor için. Sporun diğer branşlarında da şiddet var. İngiltere bizden daha beterdi, yasaları var, statları olayları çıkaranları yakalamak için hazır. Bir de bu yasa çıkar çıkmaz tüm olaylar bitecek demek çok iyimserlik olur. Biz bu yasayı topluma tüm iletişim sistemlerini kullanarak duyurmalıyız. İngiltere istediği sonuçları 3-4 yılda alabildi. Bizim de almamız için gayret ve süre lazım.'' dedi.

15 OCAK'TA TÜM PROFESYONEL KULÜPLERLE TOPLANTI YAPILACAK

Federasyon olarak yetkilerinin sınırlı olduğunu da belirten Başkan Özgener, ''Biz federasyon olarak yönetici, taraftar ya da sporcu için suçlulara ceza veriyoruz. Fakat hiç bir kulüp başkanından olayları çıkaranlarla ilgili bir kınama olmadı. Biz şiddet yasası ile ilgili bilgilendirme için Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın talebiyle 15 Ocak'ta futboldaki tüm profesyonel liglerdeki kulüplerin yöneticileriyle geniş kapsamlı bir toplantı yapacağız. bunun da faydası olacaktır.'' diye konuştu.

Başkan Özgener, futbol federasyonu olarak sıkıntılarının sadece olaylar olmadığını da belirterek, yeni yasada şike ve teşvikle ilgili maddeler olduğunu da belirterek, ''Şiddet kadar teşvik ve şike de önemli. Bu da yasalarımızda yoktu. Bu yeni yasada bu da var ve 5 ile 12 yıl arasında hapis cezaları var. Eskiden iki şike olayı tespit edilmiş malesef ceza verilmemiş çünkü yasada böyle bir madde yok.'' dedi.

Başkan Özgener, elektronik biletlerle ilgili olarak ise, sıkıntı ve tereddütler olabileceğini ama bunun da çözüleceğini söyledi. Özgener, cezalarla ilgili olarak da ''Yeni yasa ile birlikte verilen para cezalarının adli para cezası olmasını talep ettik. İdari de ödenmezse bir yaptırım yok, ama adli olursa ödememesi durumunda hapis cezası var. İdare olarak verilen milyonlarla para cezası var, ama ancak 100 bin TL'si alınabilmiş.'' diye konuştu.

Başkan Özgener, statlardaki güvenlik kameralarının bedelini federasyonun yapacağını tekrarlarken, ''Maliyeti federasyon karşılayacak ve stadın büyüklüğüne göre de fiyat değişecek. Polis kameralarından görüntü talebimiz oluyor ama stat güvenlik kameraları üst düzeyde ve tribündeki taraftarın sakalının kılını bile gösterecek kalitede. Bu da bizim eylemcileri bulmamızı kolaylaştıracak.'' dedi.

Başkan Özgener, statlardaki kaliteli görüntülerle elde ettikleri verileri gerekli yerlere vereceklerini, hiç bir şeyi saklamayacaklarını ve kanundan sonra verileri değerlendirmeyenlerin de peşinde olacaklarını belirterek, bu konuda basının da yardımını beklediklerini kaydetti.

Başkan Özgener, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan U17 maçındaki olaylar verilen ceza ile ilgili bir soruya ise tepki göstererek, ''Kuralları ve suçları bilmeden araştırmadan soru soruyorsunuz. O maçta çıkan olaylarla ilgili cezayı Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu verdi. Bizim yetkimiz yok, ama aynı kurallar ve ceza maddeleri bizde de uygulanıyor. Burada da yasanın eksikliği var. Biz onun için yeni yasa diyoruz. Olayda Galatasaray gerekli güvenlik tedbirlerini almadığı için hatalı. Saha kapama cezası o yüzden. Fakat olayları çıkaran adamları savcılık serbest bıraktı buna bizim yapacağımız birşey yok.'' şeklinde cevap verdi.