ABD'den İsrailli casus Pollard'a af yok

Washington yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Jonathan Pollard'ı affedin" çağrısını reddetti. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Amerik

Washington yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "Jonathan Pollard'ı affedin" çağrısını reddetti. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Amerikan gizli belgelerini İsrail'e verdiği için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pollard'ın 'çok ciddi suçlardan' dolayı tutuklu olduğunu söyledi.

Önceki gün ABD Başkanı Barack Obama'ya çağrıda bulunan Netanyahu, "İsrail halkı adına sizden Pollard'ı affetmenizi rica ediyorum" demişti. Uzmanlar, Amerikan istihbarat birimlerinin Pollard'ın serbest bırakılmasına karşı çıktığını, dolayısıyla Obama'nın da aksi yönde bir karar almasının çok zor olduğunu belirtiyor. Eski bir Amerikan Deniz Kuvvetleri analizcisi olan Pollard, Mayıs 1984'ten tutuklandığı Kasım 1985'e kadar Amerikalı istihbaratçıların Arap dünyası ile ilgili binlerce istihbarat bilgisini gizlice İsrail'e vermişti.

Netanyahu gibi daha önceki İsrailli liderler de Amerikalı bir Yahudi olan Pollard'ın serbest bırakılması için girişimlerde bulunmuş ancak her defasında da reddedilmişti. İsrail kamuoyu, Pollard'ın bilgileri ABD'nin dostu bir ülkeye geçtiğini dolayısıyla çok ağır bir cezaya çarptırıldığını öne sürüyor.