Yunan muhalefeti, Papandreu'nun Erzurum ziyaretini eleştirdi

Yunanistan muhalefet partileri, Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum'a yapacağı ziyaretine sert eleştirilerde bulundu, Papandreu, Ege'yi satmakla suç

Yunanistan muhalefet partileri, Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Erzurum'a yapacağı ziyaretine sert eleştirilerde bulundu, Papandreu, Ege'yi satmakla suçlandı.

Türk-Yunan ilişkilerinde diyalog çabalarına sert muhalefet eden ve hükümetin bütün girişimlerine karşı olan Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga, Papandreu'yu Ege'deki zenginlikleri büyük şirketlere pazarlamak ve ülkenin egemenlik haklarını ikinci sıraya itmekle suçladı.

Papandreu'nun Erzurum'da konuşma yapacağı Türkiye'nin iç meselesine ilişkin bir toplantının sadece endişelere neden olmadığını ileri süren Papariga, Yunan Başbakanı'nın aynı zamanda Ege'deki zenginlikleri değerlendirmek adına tehlikeli adımlar attığını ileri sürdü. Papandreu'nun Erzurum ziyaretinin Ege için yapılan anlaşmayı gün yüzüne çıkardığını iddia eden Papariga, "Gelişmeler planlandı." dedi. Hangi anlaşma olursa olsun Yunanistan'ın çelişkili bir bölgeye girdiğini ve sorunların bazen silahla da çözüldüğünü savunan Yunan Komünist Parti Genel Sekreteri, Yunan halkını hiçbir anlaşmayı kabul etmemeye çağırdı.

RADİKAL SOL: MECLİSE BİLGİ VERİLMELİYDİ

Radikal Sol İttifak (Siriza) da, dış politikada ülkeyi ilgilendiren çok önemli gelişmelerin kritik bir dönemde gündemi meşgul ettiğini savundu. Ekonomik kriz nedeniyle çok boyutlu, barışçıl ve enerjik dış politikaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Siriza, Papandreu'nun Erzurum'a yapacağı gezi öncesi meclis ve partileri iki ülke ilişkilerine dair bilgilendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Siriza, Türk-Yunan sorunlarının çözümünün diyalog temelinde ve karşılıklı egemenlik haklarına saygı ile uluslararası hukuk çerçevesinde, "casus belli" ve gri bölgelerden uzak şekilde yoğunlaşması gerektiğine dikkat çekti. Savunma yatırımlarının azaltılmasını isteyen Siriza, sorunların çözümü konusunda gizli diplomasiye karşı olduklarını da ifade etti.

Muhafazakar muhalefet partileri Yeni Demokrasi ile Halkçı Ortodoks Cephe'nin de benzer açıklamalarda bulunmaları bekleniyor.