Türkiye'de Veremli Hasta Sayısı Azalıyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, Türkiye'de tüberkülozlu hasta sayısının her geçen gün azaldığını belirtti.

Türkiye'de 2005 yılında kayıtlı tüberkülozlu hasta sayısı 20 bin 535 iken, 2009 yılında bu rakam 17 bin 402'ye geriledi. ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Orta Anadolu Şube Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hakan Büyükoğlan, 64. Verem Propaganda ve Eğitim Haftası sebebiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de veremle savaşın başarı ile yürütüldüğünü kaydetti.
Verem ile mücadelede Verem Savaş Dispanserlerinin en önemli rolü üstlendiğine dikkat çeken Büyükoğlan, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminleri ile 2009 yılında Türkiye'de olgu bulma oranı yüzde 77'dir. Bu oran, DSÖ tarafından 2005 yılında hedeflenen yüzde 70 oranından yüksektir. Öte yandan, bu olgu bulma oranı, tahmin edilen hastaların yüzde 23'ünün kayıtlı olmadığını belirtmektedir. Tedavi başarı oranı, 2008 yılında kayda alınan yayma pozitif hastalarda yüzde 92, tedavi görmüş hastalarda ise yüzde 75'dir. Türkiye'de tüberkülozlu hasta sayısı her geçen gün azalmaktadır. Ülkemizde 2005 yılında 20 bin 535 tüberkülozlu hasta mevcut iken, bu rakam 2009 yılında 17 bin 402'ye gerilemiştir. Verem savaşının bu başarısında, Verem Savaşı Dispanserleri başta olmak üzere, ülkemizdeki sağlık alt yapısının, yetişmiş sağlık personelinin rolü önemlidir. Bu konuda, verem savaşı hizmetlerine altyapı, bütçe, personel ve önderlik görevi ile politik destek veren Sağlık Bakanlığı'nın rolü tayin edicidir. Verem Savaşı Dernekleri, Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu, Türk Toraks Derneği, Mikrobiyoloji Dernekleri ve diğer sivil toplum örgütlerinin hastalara yardım sağlamada ve bilimsel anlamdaki destekleri de büyüktür" dedi.
YILDA 1.7 MİLYON KİŞİ TÜBERKÜLOZDAN ÖLÜYOR
Tüberküloz hastalığının dünyadaki durumundan da bahseden Büyükoğlan, dünyada her yıl bir önceki yıla göre daha fazla verem hastasının ortaya çıktığını belirtti Büyükoğlan, "2009 yılında dünyada 9.4 milyon tüberküloz hastası ortaya çıkmıştır. Bunlardan 5.8 milyonu kayıtlı ve tedavi alan hastadır. 3.6 milyon hastanın ise kaydı yoktur, tedavi edilmemektedir. Yani olgu bulma oranı dünya genelinde yüzde 63'dür. Dünya genelinde tedavi başarısı 2008 yılında tanı konulan hastalarda yüzde 86'dır. Dünyada yarım milyon 'çok ilaca dirençli' tüberküloz hastası vardır ve bunların yüzde beşi ancak tedavi olmaktadır. Yılda 0.4 milyonu AIDS hastalarında olmak üzere, toplam 1,7 milyon kişi tüberküloz hastalığından ölmektedir. Bu ölümlerin önemli bir nedeni çok ucuza tedavi edilebilen bu hastalık için özellikle Afrika ve Asya'da yeterli sağlık altyapısı, sağlık personeli ve ilacın olmayışıdır. Verem savaşındaki başarı, 21. yüzyılda ülkelerin sağlık düzeylerinin bir göstergesidir. Bu bilinçle verem savaşını, hastalığın insanlığa bela olmaktan çıkartılmasına kadar sürdürmek gereklidir" şeklinde konuştu.