Tacikistan'da boşanmaya çözüm: evlilik için kızlara 18 yaşı şartı getirtildi

Tacikistan'da sosyal sorunların başında gelen aile bireylerinin ayrılması ve boşanmalarına çözüm olarak erken yaşta evliği engelleyen yasa tasarısı ka

Tacikistan'da sosyal sorunların başında gelen aile bireylerinin ayrılması ve boşanmalarına çözüm olarak erken yaşta evliği engelleyen yasa tasarısı kabul edildi. Buna göre Aile Kanun'unda daha önce belirtilen 'Tacik vatandaşı kızlarının istisnai durumda 16 yaşında evlenebileceği' maddesi kaldırılarak '18 yaşını doldurmayan kızlar evlilik yapamayacak' olarak değiştirildi.

Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon'un imzaladığı karar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, 18 yaşını doldurmayan kızın evlilik yapamayacağı belirtilirken, ancak istisnai durumda 17 yaşında evlilik izni bulunduğu kaydediliyor.

Belirtilen kuralın ihlali durumunda ise vatandaşların suç işleyeceği ve 2 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezasıyla yargılanacağı belirtiliyor.

Tacikistan'da Aile Kanunu'nda 1998 yılında yapılan değişiklikte kızların evliliğe başlama yaş sınırı 17 olurken, istisnai duruma göre 16 yaş esnekliği de getirildi.

Tacik yönetimi ülkede artan boşanma olaylarını engellemek için başlattığı yeni uygulamasının başarılı olacağından emin. Resmi bilgilere göre, son beş yıl içinde boşanma sayısı 2 bin 900'dan 5 bin 850'ye çıktı.